Topp 10! Hästfilmer!

Jag bestämde mig för att fortsätta göra dessa Topp 10-listor då några av mina läsare verkade tycka om dem, och jag tycker det är fantastiskt kul att lista mina favoriter inom både film och musik och kanske även annat så småningom. :)
 
Så nu gör jag en egen kategori till dessa och ska försöka göra dessa MINST 1 gång i månaden men jag hoppas på att det blir oftare än så! Passar ju bra att publicera dessa på fredagseftermiddagar så kan jag tidsinställa och man får lite filmtips inför helgen. :)
 
Så nu börjar jag dessutom med ett favorittema.. HÄSTAR!He he, ja jag är hästgalning och nu när jag inte har en egen häst så får filmerna hjälpa en att drömma lite iallafall. :)
 
 

1. Hidalgo
 
Hidalgo är baserad på en sann historia och handlar om cowboyen Frank Hopkins, spelad av Viggo Mortensen. Frank bestämmer sig för att ställa upp i ett av världens tuffaste långdistanslopp, Ocean of Fire, som är ett lopp på nästan 500 mil i ökenlandskap. Han ska inte bara delta i loppet, utan gör även det på en tämjd mustang, en häst med riktigt dåliga odds i jämförelse med de arabiska fullblod som alla andra deltagare rider på. Filmen har blivit en favorit hos mig kanske främst på grund av Viggo Mortensen. Finns ingen som är så engagerad som han, varken inom skådespeleri eller inom hästvärlden. Filmen blandar dessutom drama med komedi och har några riktigt hemska scener. Viggo Mortensen spelar dessutom huvudrollen och T.J hästen som spelar Hidalgo är numera Viggos egen häst! Kanonbra film om att krossa gamla fördomar! Ehm, nämnde jag Viggo Mortensen??
 
 
 
2. Spirit - Hästen från vildmarken
 
Ja, det är en barnfilm i grund och botten, och en animerad sådan från Dreamworks. Kanske två av anledningarna till varför jag älskar denna film. Jag är svag för animerade barnfilmer! Denna film är dock lite djupare än en vanlig barnfilm och den hanterar ett ämne som kanske barn egentligen inte förstår. Misskötsel av hästar, nybyggarnas hets och förtryck mot indianerna och mycket mer.  
 
 
3. Black Beauty
 
En film som är baserad på boken med samma namn som är skriven av Anna Sewell. I boken och filmen får man följa Black Beautys liv ur hästens synvinkel. Från att han föds till hans död och alla ägarna han haft däremellan. Han blir ena stunden både omskött och behandlad kärleksfullt för att andra gånger hamna i händerna på grymma ägare som missköter honom. Det är en otroligt sorglig film och jag blir så förbannad varje gång jag ser den! Det är en film som berör! Sen är en av mina favvoskådisar med i filmen, Sean Bean! Det finns även en Black Beauty-film från 1971 men den har jag inte sett...
 
 
 
4. War Horse
 
Nu har jag bara sett War Horse en enda gång men det räckte för att jag ska lägga till den här som en av mina favoritfilmer överlag! Jag såg den på bio i Växjö med Jonne och Jenny och efter filmen kände jag mig alldeles matt och hade i stort sett förlorat all min tro på mänskligheten! Ja, det här är ytterligare en film som handlar om hur en häst kan hamna så otroligt fel och bli behandlad som en maskin, men den här filmen innehåller så mycket mer. Hur kärleken till en häst kan drabba en minst lika mycket, eller hur bittra fiender kan enas över ett djurs öde. Lägg till bra skådespeleri, en arg vakt-gås och en fantastiskt filmteknik på det med! Filmbolaget bestämde sig för att använda mekaniska replikor istället för riktiga hästar i vissa scener, till och med i ganska oskyldiga scener! Jag har skrivit en recension om filmen tidigare >>HÄR<<
 
 
    5.The Black Stallion
 
Svarta hingsten var från början en bokserie skriven av Walter Farley och jag slukade de böckerna när jag var liten. Filmen kom ut redan 1979 men tror inte jag såg den förrän jag var 14... Filmen handlar om Alec som får följa med sin far på en resa över havet. Med på båten finns en svart arabisk hingst som fascinerar Alec. En olycka sker och båten sjunker och Alec tar sig till en öde ö tillsammans med hingsten där de knyter starka band. När de väl blir räddade börjar Alec träna upp den svarta hingsten till löphäst för att ställa upp mot de snabbaste hästarna i världen. Jag tror jag gillar den här filmen så mycket av ren nostalgi, men den handlar om en kärlek och förståelse som man nog måste vara hästmänniska för att uppskatta.
 
 
  
 6. The Wild Horse Redemption
 
Det här är en dokumentär och en av få som jag faktiskt kan lista som en favoritfilm. Filmen följer ett gäng interner på ett fängelse som ligger vid fötterna av Rocky Mountains i Colorodo. Som en del av deras rehabilitering får varje intern en vild mustang som han får 90 dagar på sig att tämja och rida in genom att använda "hästviskar-metoder". Om de misslyckas släpps hästarna fria och chansen är stor att de skjuts istället på grund av tjuvjägare och sura markägare. Dokumentären visar hur man och häst får jobba tillsammans för att rädda varandra. En kriminell intern får lära sig visa respekt och kärlek mot en annan varelse. Jag tycker dokumentären var kanonbra, inte bara sett ur en hästmänniskas vinkel utan jag kan även tycka att den här visar en politisk ståndpunkt. Är det så bra att bara låsa in folk hur som helst eller kan man ge dem ett syfte med sitt liv, samtidigt som man räddar flera hundratals hästar varje år?!
 
 
   
7. Mannen som talar med hästar
 
Man kan ju inte ha med en lista på hästfilmer utan denna film eller hur? Jag har läst och även köpt boken, skriven av Nicholas Evans, och anser att den är något bättre men filmen är fortfarande bra. Filmen handlar om flickan Grace och hennes häst Pilgrim som är med i en hemsk olycka som kostar Grace halva benet samt att hennes bästa vän och dennes häst avlider. Efter olyckan är Pilgrim okontrollerbar och traumatiserad och det föreslås att han ska avlivas. Grace mamma Annie anar dock att Pilgrim och Grace är sammanlänkade och måste få läka tillsammans. Hon kontaktar en välkänd hästviskare som ska hjälpa Grace och Pilgrim och faller samtidigt för honom, trots att hon är gift. Filmen handlar mycket om uppoffringar för alla parter i filmen.
 
 
  
8. Secretariat/ Sea Biscuit
 
Jag kunde inte bestämma vilken av dessa filmer jag skulle välja och ville inte skriva två poster med exakt likadana filmer. Dessa filmer tycker jag dessutom är likvärdiga. Ingen är bättre än den andra. Båda två filmerna är dessutom baserade på sanna historier om galopphästar som faktiskt existerat!
 
Secreteriat är något djupare då den även visar hur mycket galoppsporten betydde under depressionen på 30-talet, när alla drabbades av den tuffa ekonomin. Seabiscuit blev en symbol för hopp då han vann och vann trots att han var dåligt utvecklad, liten till växten och hjulbent! Secretariat utspelar sig istället 40 år framåt i tiden på 1970-talet och handlar mer om den egna prestationen och kampen för att vinna Triple Crown, den mest prestigefyllda av alla titlar! Secretariat slog flera världsrekord redan vid 3 års ålder och när han obducerades efter sin död menade veterinären att Secretariat hade det största hjärta han någonsin skådat hos en annan häst!
 
  
9. Flicka
 
Flicka är en remake på filmen "My friend Flicka" som i sin tur är baserad på en bok skriven av Mary O Hara. Hur mycket som skiljer sig från boken vet jag dock inte. Men filmen handlar om Katy som gör allt för att bevisa för sin far att hon duger till att jobba på hans ranch, medan han tycker att hon ska av sluta skolan i stan först. För att visa att hon duger bestämmer sig Katy för att fånga, tämja och rida in en brun, vild mustang som hon kallar för Flicka. Man kan väl säga så här om filmen egentligen. Det finns bättre filmer, det finns djupare filmer men ibland behöver man en sån här lite smålöjlig, lättsam film och denna film är bättre än många lättsamma hästfilmer. Naturscenerna i filmen är dessutom fantastiska och väl värt en titt bara de.
 
 
10.  In pursuit of Honor (På jakt efter ära)
 
Det här är en av få westernfilmer jag tycker om, men det är också en av få westernfilmer som faktiskt handlar om hästar och inte bara har med dem som ett fordon. Sen kan man ju diskutera om filmen egentligen är en western då den utspelar sig långt efter den tid som räknas som Wild West. Filmen handlar iallafall om 4 kavallerister som stred i andra världskriget. Redan i början av filmen bryter de mot en direkt order och som straff får de därför ytterligare en order om att driva in ett hundratal kavallerihästar till slakt, inkluderat sina egna hästar. Återigen trotsar de order och driver istället hela flocken med hästar bort från slakteriet i ett försök att rädda dem, allt medan de blir jagade av armén. Även om filmen inte handlar jättemycket om själva hästarna så ligger ändå kärleken till hästar som en röd tråd genom hela filmen! Den är dessutom jättesorglig, vilket även verkar vara en väldigt röd tråd genom alla hästfilmer jag tycker om!
 
In Pursuit of Honor
 
 
Honourable mentions!
 
* Får inte glömma filmer om andra kända galopphästar utöver Seabiscuit och Secretariat, nämligen filmerna om Phar Lap, Ruffian och Dreamer.
 
* National Velvet är en klassisk hästfilm från 1944 med Elizabeth Taylor om tjejer som har det tufft i en mansdominerad sport, nämligen Steeplechase, galoppsport där man även hoppar över hinder. Finns en uppföljare från 70-talet med Tatum O Neal. 
 
 
Vilken hästfilm anser ni är bäst? Kommer ni på någon jag har glömt eller håller ni med mig?
 
 

Kommentarer
Postat av: Johanna

mannen som kunde tala med hästar är så sjukt bra! :)

Ja, ljus livar upp stämningen lite nu i mörkret. Jag hoppas snart må bättre... :)

okej då förstår jag, nej det blir sällan så ofta som man vill, eller önskar. Tyvärr. Det kommer alltid saker i mellan, ibland pengar som styr med!

Tror nog du kan formulera det hur bra som helst, du har på dig tills imorgon, sen avslutas tävlingen!

Facebook är jag inte så mega flitig på, jag kommenterar mest hos långväga vänner där, resten tycker jag gott kan skicka ett sms, även om jag har vissa vänner som vill allt skall gå via Fb, därför har jag satt mig lite på tvären.... :)

Ja skall till läkare imorgon för mitt mående, så skall passa på och ta blodprov då med.... :)

2012-11-25 @ 17:46:12
URL: http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se
Postat av: FANTASY DINING-En blogg om temarestauranger & resor

Jag gillar också hästar. Red när jag var liten. Nu va det många år sedan men skulle gärna börja igen. Hästfilmer är mysiga.Konstigt nog har jag inte sett någon av filmerna!

Jo det va faktiskt en bra ide´ ska absolut kolla om det finns nått coolt nagelställe i Bangkok.Ska bli roligt. Vill ha nått galet japanskt!!!

2012-11-25 @ 18:42:31
URL: http://www.fantasydining.com
Postat av: isabella

Gillar din bakgrund som du har här i bloggen, superfin! :)

2012-11-25 @ 20:41:51
URL: http://www.isabellalovisa.devote.se
Postat av: Anna Katana

Inte många av dem filmerna jag sett kan jag erkänna. Men så är jag inte så förtjust i hästar heller.

Bilden på mamma är från förra året men i det paketet var en stor tomte. Hon älskar liksom tomtar. I år kommer hon få en bok o ett halsband av mig.

Det är absolut härliga med snö som knastrar under skorna på marken. Men här öser bara regnet ner idag :/

2012-11-26 @ 11:01:04
URL: http://annakatana.devote.se
Postat av: anniepiie

oj, jag har inte sett en enda av dedär filmerna! :P Såg sherdil när jag var typ 12 år, helt okej! :) hehe SV: Lite tråkig årets julklapp. :P Men skulle behöva ett par själv faktiskt. :) hehe Jajjamen, min helg har varit toppen. :) var har du för dig idag/ikväll? Kramar

2012-11-27 @ 15:54:42
URL: http://anniepiie.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...