Jag är inte bitter!

Hur många är det som vet att över 1000 människor dött i Pakistan på grund av störtregn och översvämningar den här veckan? Hur många hann läsa om flygplanskraschen som dödade 150 i Indien? Hur många är det däremot som vet att det härjar skogsbränder i Ryssland? De flesta har nog hört att det brinner kraftigt i Ryssland... men väldigt få har hört ett enda knyst om Pakistan eller om flygplanskraschen. Varför?

Ta och granska artiklarna, intervjuerna, nyhetsreportagen och framförallt rubrikerna så hittar ni svaret. "Svenskar fast i bränderna i Ryssland.", "Svenske Thomas berättar om skogsbränderna." Kollar du artiklarna om flygplanskraschen stod det en kort notis om att planet kraschat, i slutet stod det att det inte fanns några utländska passagerare på det indiska planet. I Pakistan har inga svenskar drabbats. That's it! Vi behöver inte bry oss då!

Ett liv som inget är värt
Inget värd?


Det blir stora rubriker och en massa ståhej om två svenskar dör i kriget i Afghanistan. Ett krig de frivilligt valt att vara med i, men om 1000 personer dör i Pakistan så är det inte värt att uppmärksammas. Det har länge stört mig att svensk media är så förbannat bra på att sätta större värde på vissa människor, främst svenskar, men i regel är det en större katastrof om ett plan kraschar i Tyskland än om det kraschar i Indien! Människor är väl lika värda! 1000 människor dog i Pakistan! Är inte det en katastrof? Ska inget göras? Ska vi inte ens bry oss? 1000 liv och inte ett knyst om det i media! Det har gått en vecka och nu är det glömt! Här i Sverige räcker det med att några källare blir översvämmade så får vi stora rubriker med "Katastrofvädret".

Låt oss säga att det fanns två svenskar ombord på det kraschade planet i Indien. Då hade händelsen fått uppmärksamhet, men ingen hade brytt sig om de 148 indierna som också var med på planet. Låt oss säga att översvämningarna drabbat den svenska militärbas som satts i Pakistan. Då hade tidningarna mjölkat nyheten in i det sista om hur det skulle drabba Sverige.

Är det bara jag som är trött på hur media värdesätter vissa människor före andra.

Nej, jag är inte bitter, jag är nyvaken!


RSS 2.0