Protesterna har effekt!

Jag skrev ju ett långt inlägg om SOPA och PIPA, två lagförslag som ligger hos den amerikanska kongressen och som skulle hota hela den fria internetvärlden om den klubbas igenom. Läs inlägget >>HÄR<<

Lite i korthet om SOPA:
Om SOPA skulle gå igenom skulle staten enligt lag kunna stänga ner en sida på en halv minut, utan något domslut som stödjer detta. Det räcker med att någon exempelvis lägger upp en länk till en sida med piratkopierat eller "lånat" material på sin blogg så kan staten stänga ner hela bloggportalen!! Om någon kommenterar på Facebook och länkar till en sida med copyrightmaterial så riskerar Facebook att stängas ner och ägarna till sidan riskerar grova böter!  

Google protesterade genom att ta bort tillgången till vissa sökord, Wordpress protesterade genom att visa sina medlemmar hur internet skulle kunna se ut medcensur på allt. Twitter, Facebook och många andra större siter protesterade högljutt genom att skriva öppna brev till politikerna och engelskspråkiga Wikipedia som jobbat i flera år på att bli det största lexikonet någonsin släckte ner sidan i en "blackout" i 24 timmar i går.

Många sajter menar att denna lag är en ren beställning från underhållningsbranschen, men självaste MC HAMMER var själv ute och protesterade mot lagen!

****************************

Nu verkar det dock ha fått effekt. Senatorn Marco Rubio från Florida har ändrat sig och stödjer inte förslaget, likaså Texas-senatorn John Cornyn. Andra politiker som dragit tillbaka sitt stöd är senatorerna Roy Blunt (Missouri), Chuck Grassley (Iowa), Orrin Hatch (Utah), Ben Quayle (Arizona), Lee Terry (Nebraska) och John Boozman (Arkansas).

Sammanlagt har ett dussintal senatorer dragit tillbaka sitt stöd för lagförslaget men det betyder dock inte att den inte kommer att komma upp för omröstning eller att det kommer stoppas. Mannen bakom lagförslaget är republikanen Lamar Smith, en representant för Texas. Lamar Smith har själv sagt att han inte tar åt sig av kritiken och fortsätter strida för att lagförslaget ska gå igenom.

Vita huset gick den 14:e januari ut med kritik mot vissa delar av lagförslaget. Bland annat innebär lagförslaget att alla internetleverantörer och operatörer skulle tvingas använda DNS-blockering för att stänga av utländska förövarsajter. Detta är samma teknik som bland annat Kina använder för att stänga ute sajter som Facebook, Twitter och Wordpress. Kina anses vara en diktatur utan frihet, och USA skulle alltså ta efter i deras fotspår trots att de påstår att de är en demokrati.


Läs om effekterna i dessa artiklar: 

Aftonbladet 
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet


Kommentarer
Postat av: Anna Terneborg

Svar: Precis :) Nu har jag precis bytt portal med, så hoppas de hittar hit sen igen. Signerar ju med min nya adress, men man vet aldrig ;)



Haha! Det har du nog rätt i, ljuset är ju förträffligt hemskt ja :) Har en likadan i mitt badrum hemma, alla mina kompisar älskar den för att man ser allt så bra i ansiktet, men jag avskyr den ;)

2012-01-19 @ 14:59:26
URL: http://anna.favs.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...