Wikipedia protesterar! *tidsinställt*

Idag kl 06:00 släcktes engelskspråkiga Wikipedia ner i en 24 timmar lång "blackout" för att protestera mot ett amerikanskt lagförslag som skulle kunna sätta stopp för all den frihet vi numera har på internet! Stop Online Piracy Act, förkortat SOPA (ja, det är helt sant och väldigt passande), innebär att en domstol ska kunna stänga ner en sajt direkt om man hittar upphovsrättsskyddat material på den, och ägaren riskerar dessutom grova böter.

Sajter som t ex Wikipedia som lever på att människor skriver in fakta, kräver egentligen att man även ska ange källor till det man skriver. Därför blir mycket av det som man skriver in i artiklarna där upphovsrättsskyddat, trots att sajten kanske inte skrev texten från början. Detta gör alltså att hela Wikipedia kan stängas ner helt utan förvarning, trots att de egentligen gör som de alltid har gjort. Bidragit med ett gratis lexikon och samlad kunskap till människor!

Andra sidor förutom Wikipedia som troligtvis kommer tvingas stänga ner helt är Youtube, Spotify, Paypal och i stort sett alla webbhotell och även bloggportaler. Alla siter där man kan lägga upp bilder eller videos kommer att tvingas stå till svars för att inget upphovsrättsskyddat hamnar där vilket gör att Twitter, Flickr och Videofy kan stängas ner. Lagen är ett hot mot Internets ursprungliga syfte som är informationsfrihet, och hela lagförslaget är integritetskränkande då staten alltså kommer att ha rätt att gå in på våra privata sidor. Staten kommer även ha rätt till att helt totalt stänga ner en hemsida, utan något domslut som stöjder det.

Wikipedias största argument till att släcka ner under dagen är att folk som upptäcker hur stort behov det finns av ett gratis lexikon ska skicka klagomål om den nya lagen och på så sätt sätta stopp för den! Sidor som I can has cheezburger, Mojang, Major League Gaming och Boing Boing kommer också ha en blackout idag och stänga ner sidorna helt. Andra stora internetprofiler som deltagit i protesterna på andra sätt är Google, Facebook, Twitter, Yahoo, Amazon, AOL, Mozilla, eBay, Wordpress och Wikimedia. Wikipedia har sedan slutet av 2011 bytt DNS-operatör eftersom de förra stödde lagförslaget.

Andra företag som stöjder detta idiotiska lagförslag är L'Oreal, NBA, Nike, NBC Universal, Ford, Pfizer och Revlon. Många av dessa företag är inte ens drabbade av fildelning eller att man sprider deras budskap. Sprider man Revlons reklam till exempel får ju företaget gratis reklam på andra sidor så varför de ens är för lagen kan man ju fundera på.

15:e januari kom man fram till att man inte skulle rösta på detta förslag förrän man nått någon form av överenskommelse. Dock är lagförslaget PIPA (Protect IP Act) ett lagförslag som ska upp för omröstning redan 24:e januari. En lag som skulle innebära att man har rätt till att få direkt tillgång till material och IP till hemsidor som har material som bryter mot upphovsrättslagen. 22 agenter och 26 medarbetare ska alltså jobba på heltid med att få tag i människor som äger sidor med tveksamt material. Dvs, bloggar, Wikipedia och andra privata hemsidor. PIPA är inte ett nytt lagförslag, utan en omskrivning av lagen Combating Online Infringement and Counterfeits Act (COICA) som låg upp för förslag år 2010 men som inte blev godkänd. Med andra ord så försöker alltså politikerna om och om igen tills deras lagförslag går igenom!  

******************************

Ja vad säger man? Politiker sitter alltså och ska bokstavligen talat ta död på det fria internet! Snacka om att ta politiskt självmord. Jag själv tycker det är så otroligt sjukt att man nu bedömmer nätpirater som ett så stort hot att man hotar släcka ner halva internet för att få folk att sluta ladda ner. Det som pågår i världen är rena rama häxjakten på folk som fildelar. Man lägger inte ner i närheten lika mycket energi, tid eller pengar på att hitta pedofiler, mördare eller terrorister som man lägger ner tid på att jaga fildelare. Och vad är en film värd? 200 kronor kanske? För en filmskapare? Ja, det är inte många kronor per film som faktiskt går till skådisarna eller regissören. Ändå är det just filmbranschen och musikbranschen som vill få fram såna här lagar och stoppa nedladdning av deras verk. Trots att det bevisats om och om igen att nedladdning faktiskt har ökat omsättningen för de som arbetar i dessa branscher, PLUS att det dessutom banar väg för många mindre band som annars hade varit helt okända.

Handlar det om att film- och musikbranschen inte längre har någon kontroll på vad folket ska lyssna eller titta på? Skivbolagen förlorar kontrollen över vilken musik som blir populär, kan det vara därför?

Ja, man kan säga vad man vill om att ladda ner filer, men att censurera hela internet? Stänga ner Wikipedia? Det är kollektiv bestraffning! Något som är olagligt i Sverige åtminstone! Ja, vi bloggare kan ju glömma att vi får lägga upp vad vi vill på våra bloggar längre. Vi kommer inte få låna texter från någon annan sida. Vi kommer inte få låna bilder. Sidor som Facebook, WeHeartIt och Twitter kommer vara ett minne blott om den här lagen faller igenom. För även om USA är ett land för sig så påverkar ju deras lagar oss.

Jag själv är aktiv på Wikipedia. Jag gör mitt bästa för att mina artiklar som jag skriver ska ha en källa, så det går att bevisa att jag inte bara sitter och hittar på. Samtidigt skriver jag ofta om detta i egna ord eftersom det inte är tillåtet att kopiera rakt av. Men den här nya lagen skulle alltså göra mig till en brottsling. För att jag försöker sprida kunskap!

Det värsta är att lagförslaget dök upp redan 26:e oktober, ändå har de svenska politikerna tigit om detta och försökt hålla det hemligt!

*******************

Ni kan själva läsa om SOPA på svenska Wikipedia som alltså INTE kommer släcka ner idag. Artikeln om SOPA hittar ni >>HÄR<<


Kommentarer
Postat av: Anna Terneborg

Svar: 199;- bara, tycker jag var mer än OK :)



Precis, bara för att det inte har med någon boll att göra så är det inte mindre sport för det.



Spännande! Hoppas allt håller sig på plats då :)

2012-01-18 @ 13:45:11
URL: http://metrobloggen.se/annaterneborg
Postat av: Anna Terneborg

Svar: Jaha, okej. Då förstår jag :) Själv brukar jag chansa och beställa från nätet, orkar aldrig gå i stan och pröva kläder. Så får hålla tummarna att det sitter som jag hoppas, det kan ju inte gå mer än fel ;)



Ja, men det ska du nog lyckas med ska du se :)

2012-01-18 @ 14:07:07
URL: http://metrobloggen.se/annaterneborg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...