Det där med musiksmak...

Visst är det ganska lustigt att många är helt överens om att smaken alltför ofta är som baken och att alla har rätt till sin åsikt, men så fort det handlar om musik så verkar det som att man inte har rätt att lyssna på det man vill, för då har man "dålig musiksmak"? Visst, det är inte bara musiken som råkar ut för det. Tydligen kan man ha dålig smak vad gäller kläder, inredning och film också, men jag tycker nästan det är värst inom musiken.


Oavsett om vi snackar musik eller inte egentligen så borde väl smak vara något personligt? Det borde väl inte handla om att man måste tycka om en viss slags musik eller vissa specifika band eller artister för att anses ha bra smak? De som lyssnar på rock tycker att folk som lyssnar på schlager har dålig smak, medan de i sin tur tycker att hiphopare har dålig smak och så fortsätter det så. Enligt mig finns det ingen dålig smak, bara personligt tyckande och det finns inget som inte säger att det ena eller det andra skulle vara ett tecken på bra eller dålig smak.








Bland det värsta jag vet är också musiksnobbar. Ni vet, de där människorna som gärna påpekar vilka creddiga band de lyssnar på. Gärna något band som aldrig kommer spelas i radio och som fått högsta betyg i recension av folk som "kan musik". De som påstår att man inte har hört bra musik förrän man lyssnat på ett riff av någon okänd men mycket talangfull och bekymrad ung kille som skriver djupa låttexter om döden. Aldrig att de skulle kunna lyssna på något kommersiellt, för så fort något blir populärt så är det ju inte djupt längre... eller hur var det nu? Och ännu värre, musiksnobbar som konstant påpekar att musiken var bättre när man lyssnade på stenplattor för då betydde musiken något. Hmm... så det finns alltså inga musiker idag som tar sin musik på allvar?


Jag ser på musik lite som jag tänker om filmer. En film måste ha något speciellt för att vinna en Oscar, men det betyder inte att hela världen tycker att filmen är bra för det. Det finns djupa filmer som berör och som blir många människors favoritfilmer genom tiderna, men sen har man de mer lättsamma "dåliga filmerna" som också blir populära. Varför? Jo, för att många olika sorters filmer fyller olika funktioner. En lättsam komedi kan vara det som behövs en kväll, snarare än en djup tårbomb, och då funkar den! Samma sak är det med musik. En låt kan fylla sin funktion under ett speciellt tillfälle, även om man inte skulle lyssna på låten när man kanske sitter själv hemma och ska städa lite.


För att summera så är det lite så här. Om man är inskränkt vad gäller sin musiksmak, om man vägrar att ens lyssna på en låt för att det råkar vara kommersiellt eller en typ av musik man vanligtvis inte lyssnar på så tror jag man missar mycket. Ja, i slutändan kanske man inte gillar det, men då har man åtminstone gett något en chans. Hur kan man veta att man inte tycker om något om inte man provat? Sen vet jag att man kan såklart veta om man inte brukar tycka om t ex trance och techno, helt klart. Men vad är det som säger att folk som lyssnar på detta har sämre smak?


Och jag själv då? Ja jag lyssnar mest på metal, men jag blandar detta med opera, klassisk musik, gammal rock, popballader, trance och allt möjligt. Jag har låtar med Elvis Presley, Westlife, Die Toten Hosen, Queen och Metallica och jag har en schlagerlåt, en radiodänga, en countrylåt, tysk trance och new age. För jag begränsar mig inte till vad andra tycker är bra eller dåligt. Jag lyssnar på det jag vill och det jag själv tycker om. Tycker någon då att jag har dålig musiksmak så får de väl tycka det, men jag är inte så dum att jag slutar lyssna på musik jag gillar för att någon annan inte accepterar olika tyckande.


Vad är egentligen bra musik? Enligt mig handlar det om låtar man helt enkelt tycker om. Så enkelt är det! Låtar som påverkar en positivt. Varför ska man komlicera det med att påstå att det måste vara "creddiga" band med "creddiga" texter?



Kommentarer
Postat av: Rinki

Hej gumman!



Yes, jag lever, det skulle man knappt kunna tro med tanke på hur inaktiv jag har varit, men nu är jag igång lite. Ska ta igen ett antal kommentarer dock.



Jättebra skrivet om musik och jag håller verkligen med dig, det viktigaste är inte att passa in heller, utan att lyssna på det som tilltalar en. Men jag kan ändå känna av pressen litegrann, när vissa frågar vad man lyssnar på för musik, det är lite som att jag försöker läsa av läget lite innan jag svarar. Man vill ju helst inte få den där stämpeln på sig, som ingen borde få egentligen. Visst kan man tycka att någon musik är dålig, men en person har väl ändå rättigheterna att tycka om vilken musik som helst.



Jag håller med dig att musik är något extra känsligt på det sättet eftersom det är, jag vet inte, lätt tillgängligt? Det där med filmer känns inte lika starkt, där är det ofta åsikter som clashar och inredning är väl inget man riktigt kommer i kontakt med sådär dagligen/enkelt. Men just musik och klädstil tycker jag att det är mycket press på.



Jag gillar inte heller de där musiksnobbarna, jag känner så väl igen mig!



Sv: Nej, jag skulle nog inte heller riktigt ha klickat mig fram och lyssnat på Loreen ifall jag inte hade hört hennes bidrag sådär i Melodifestivalen, jag tycker mest att scenframträdandet var så himla grymt!



Ja, precis det är jätteviktigt att män ska få ha förebilder också och att det inte bara handlar om att bli VD, egenföretagar eller fotbolls/sportproffs!



Jättebra parallell det där med "Värnlösa barns dag", att man inte lyfter fram rika ungar från privatskolor och annat sådant under den dagen, så varför ska man göra det när det gäller kvinnorna? Jag kommer ihåg att Aftonbladet.se också hade en rubrik som löd ungefär "Hon jobbar också på SAAB". Jaha? Vad vill man lyfta fram då, att kvinnor också kan jobba inom industrin, har man inte gått bakåt då? Ifall man inte ens tror på att kvinnor i dagens samhälle kan sådant?



Ååååh, jag vet inte om jag ska citera dig eller om jag ska skriva "ja, precis så tycker jag också" för ungefär tusende gången :) du har ju så bra åsikter. Jag håller verkligen med om det där med att man istället kan satsa på att göra tjejleksaker med fokus på vad tjejer kan göra utanför smink- och modesfären!



Vad kul att du gillade idén! Och så himla gulligt att du till och med nämnde mig på bloggen, naglarna såg ju grymt fina ut med din bloggdesign på dem! Vad är nästa utmaning för något? Firade du St Paddy's förresten?



Nu har jag också klippt av håret, ja inte hela då, men ganska mycket. Blev lite trött på det så nu är det nyklippt så jag antar att det är min tur att fastna på bild, vi får se hur det går och blir med det ;).



Spännande det där med hästarna i Nordamerika, det visste jag faktiskt inte, men så är ju du hästexperten också! Nej, men precis man måste se till historien och förutsättningarna: ekologin/miljön också för att kunna säga något. Men man kan inte säga att ett folk är mindre biologiskt utvecklade för att de lever på ett visst sätt. Alla har biologiskt samma förutsättningar, men sedan är det kulturen som formar oss och så förutsättningar, samt det förgångna. Det var allt jag menade, men så är jag ju inte en fullfjädrad socialantropolog än så ;).



Åtta år är ju egentligen inte så farligt, det beror ju på. Ålderskillnaden tror jag (beroende på vem personen är såklart) mindre ju äldre man blir. Alltså att en åldersskillnad på tio år märks ju extremt mycket om personerna är 15 och 25 (ja, det finns ju alltid undantag dock) men är man 25 och 35, eller 35-45 så tror jag inte att man märker det alls lika mycket. Mellan mina föräldrar skiljer det till exempel 11 år. Men jag kan tänka mig att det kanske kändes för er. Mellan mig och E är det också en ålderskillnad, jag är två år äldre än honom faktiskt :P. Jag ska inte säga att jag direkt känner av skillnaden, det kan mest vara i specifika fall som jag känner att jag kanske är lite "äldre" än honom i tankarna, kanske att jag är redo att "settle down" lite mer än vad han är. Sedan brukar ju killar vara lite segare på den fronten också ;) men i och med att han ändå är den som kommit längst studiemässigt så tror jag att det balanseras lite. Det hade nog kunnat vara mer tricky ifall jag hade jobbat under hela denna tid vi varit tillsammans och han varit student, fast jag vet faktiskt inte.



Foten har blivit bättre absolut, men det kan fortfarande både ömma och strama till, men det kommer nog att ta sin lilla tid :) det är bara att slappna av och försöka låta den läka.



Puss och Kram!

2012-03-19 @ 22:11:41
URL: http://rhulth.wordpress.com
Postat av: Anki

Så jävla bra skrivet!!! Du har så rätt! Varför får man inte tycka om vad man själv vill? Allt ska visst vara modernt. Jag läser gärna modetidningar, för att få insperation och tips på vart man kan få tag på vissa plagg mm. Men jag kommer aldrig fatta varför man skafölja modet slaviskt och bara använda kläder som är "inne". Vill jag ha en väst så vill jag använda den, oavsett om den är "inne" eller inte! Samma med musik. Förut begränsade jag mig otroligt mycket, men nu vill jag bara lyssna på musik som gör mig glad, och då spelar det ingen roll om den är en gammal klassiker, en hård metal låt eller en Hanna Montana låt. Huvudsaken är ju att man gillar låten, sen spelar det ju ingen roll vad det är för nått!

Du har aldrig funderat på att bli jounalist? Eller författtare eller nått annat liknande? Du är otroligt bra på att skriva! Du kunde ha nån spalt i nån tidning eller nått!

Sv: Haha ja det hade ju verkligen varit komplett! Inte svårt att lista ut ditt favoritmönster och favorit färger då!! Haha!!

Haha ja då blir det ju lite krångligare att exprimentera med smink. Det är ju roligare om man har lite att välja på. Jag har precis börjat köpa massa olika färger nu. Det är kul att exprimentera med. Samma sak med nagellack och sånt. Blir nått helt annat om man bara använder en färg man inte brukar ha på naglarna. Jag har en neongul färg som är jättefin på naglarna och det blir ju något annat än vanlig svart som jag bara hade förr. Och sen är det ju stor skillnad på att ha svart eller mörkbrun nagellack, även om de ser nästan likadana ut! Så det blir roligare att ha många olika färger!! På Ica Maxi och cubus och många andra ställen säljer de små ögonskuggor som ofta brukar va 3 för 99 eller nått. Finns i massa olika färger och det är bra färg också som syns ordentligt, iallafall de jag köpt. Har visserligen bar köpt svar och lila än så länge, men de två brukar ofta vara svåra att få en tydlig färg i. Svart brukar ofta bli grå och lila brukar knappt synas förens man lagt på en massa lager, men dessa syns riktigt bra! Dom rekomenderar jag om du inte redan köpt dom!

Ja jag blev stormförtjust i hennes videos. Hon gjorde en massa snyggt och kul!! Jag är verkligen ett youtube freak och vet inte hur många kanaleer jag prenumererar på, men jag tycker det är superkul att kika på videos, för man kan verkligen hitta allt på youtube. Har tillochmed hittat videos om hur man syr kläder, som jag ska testa sen.

Ja det är drygt att inte ha bra butiker att handla på i närheten. det är bra med rättvik för då han man borlänge en timme bort, och där finns i stort sett allt! Annars har man Mora och falun en halvtimme bort som har alla kända butiker. Och västerås är inte så långt bort heller ju. Tycker du kan ta och flytta hit! :D

Ja man ska verkligen bunkra upp!! Och dyrt är det! Men det blir ju fint iaf. :D Ja panduro har allt! Men det är nästan för mycket för det är så svårt att bestämma vad man vill ha! haha!! Vill ha allt, men det blir ju ganska så mycket för dyrt!! haha!! Men det blir iaf billigare att använda scrapbook saker till naglarna. Kollade på nått set med nai-art decorer när jag var i insjön sist, de kostade nästan 100 kr för lite klistermärken!!! Fattar inte hur det kan vara så dyrt! Men om man bara tar ett vanligt klistermärker eller en lite mini nit eller liknande och lackar över transparent lack så borde det sitta lika bra som de dyra grejerna! :) Har förresten en tröja med strasstenar som ramlar av hur lätt som helst. Tror jag ska plocka av de som är kvar och lägga i nån liten burk.. Då har jag lite fina nageldekorer! :D

Haha ja det blir nog en hel del googlande! Det finns ju hur mycket snyggt som helst! Men sen är det ju frågan om man ska ha hela håret lika långt eller om man ska klippa upp håret, snelugg eller inte osv.. Det är ju för och nackdelar med allt.. Det enda jag vet är att jag vil ha det jättelångt!! Men läste på nån blogg om nått medel som egentligen är laxerande eller nått, men som gör att håret växer snabbare om man masserar in det i håret. Ska ta reda på vilket det är och exakt hur man använder det! Skulle vara kul att testa. Hon på bloggen hade tagit lite före och efterbilder och hennes hår hade växt jättemycket under bara några veckor!

Ja det är ju lättare att beräkna när man ska äka och sånt om man mäter i timmar i stället för mil. Då känns det inte så farligt att åka nån stans. Det blir ju inte alls lika långt då, iallafall inte om man är van att få åka många timmar bara för att shoppa! :D

Ja det skulle verkligen vara kul att testa nån gång, men jag tror jag också skulle ramla av fort. Om jag ens tog mig upp.. hahaa! nog för att jag är lång, men jag är inte minsta lilla spänstig.

Ja det tror jag skulle vara toppen! Läste en kurs om etologi i gymnasiet, som handlade just om djurens beteende. Jag tror inte många tänker på hur en kanin reagerar när den är rädd. För det mesta när man tror att man gosar och myser med en kanin och tror att den njuter så är den oftast livrädd! Det borde vara med utbildning och sånt för djur, att man kunde gå på kaninskola osv också! Men speciellt körkort för djur som kräver mer speciell skötsel! Många tänker ju inte på sjukdommar och sånt när de köper en ödla tex.

Ja det är ju jättesmart! I vikarbyn hade de lite gratispåsar på vissa ställen, det var toppen när man hade glömt påsar, för det glömde jag ofta!! Jag tycker också att det räcker om man plockar upp där folk går och cyklar. Om hunden är ner i ett dike med en massa gräs och det inte syns tycker jag också att det är okej att lämna, men om det syns eller är där man går eller cyklar så ska man absolut ta upp!!

2012-03-19 @ 22:43:42
URL: http://baraanki.blogspot.com
Postat av: Rinki

Sv: Så var vi igång igen :) <3 jag har saknat våra långa konversationer också! Verkligen, det har nog känts mer tomt för mig än för alla andra som läser min blogg att inte interagera med dem som har kommenterat.

Vad gulligt att du ändå har tagit dig tiden att kika in min blogg under tiden, jag måste säga att jag inte riktigt har haft den tiden eller orken att kolla andras bloggar :/.



Jo, men precis så gör jag också, säger att jag är allätare och att det beror på mitt humör. Fast om det är en person som jag verkligen känner, ja då kan jag väl vara mer specifik/ärlig eller vad man nu vill kalla det.



Jo, men jag förstår precis vad du menar med musiksnobbar, jag har haft sådana vänner också, de flesta har då spelat i egna band också och har på något sätt satt sig över en själv som att de verkligen är dem som kan.



Haha xD såld på de gulliga gummorna, det är inte en mening man hör varje dag. Jag ska kolla upp det vid tillfälle, tror att jag har sett något sådant bidrag cirkulera lite på Facebook.



Innan jag glömmer det så ska jag flika in en snabb fråga om era salamanderbebisar, hur går det?



Nej, manliga yrken på det sättet tror jag inte finns men de flesta "manliga" yrkena har ändå en prägel av manlighet, i alla fall i media och sådär. Det känns som att det fortfarande höjs ögonbryn om en kvinna är högt uppsatt VD eller är bilmekaniker, typ. Så även om det finns många kvinnor inom industrin och sådär, så är det inte så jämställd syn på det hela utåt. Om du förstår vad jag menar?



Hehe, precis! Jag tycker att även du har extremt bra åsikter och jag skulle verkligen vilja spendera åtminstone ett par timmar någon eftermiddag med dig, ta en fika och bara få känna att det går att prata med någon. Jag har egentligen väldigt få vänner som jag umgås med på det sättet och just det där med tjejkompisar har jag haft svårt för eller något...vore trevligt att ha en blush.



Precis (tror för övrigt att jag har slagit all världens rekord i att skriva ordet "precis", borde kanske slå upp någon synonym ^_^) varför ska allting kring tjejer kretsa kring mode och smink, det är ju så att vi nedvärderar oss själva i processen. Tillslut börjar ju kvinnor tro på att detta är det enda dem kan, de enda branscherna de kan lyckas inom. Att vi liksom reproducerar det mesta...



Roligt med vattenmarmorering, jag har sett en tjej lägga upp en tutorial kring det på sin blogg, men kommer inte ihåg mycket av det, hoppas att det blir bra. Det ska hur som blir väldigt roligt att se. Ja, tur att du inte hade värsta skumma bakgrunden, fast då tror jag faktiskt inte att jag hade rekommenderat det ;). Det jag ville belysa var väl att du nämnde mitt namn i bloggen på ett väldigt fint och gulligt sätt, blev lite rörd faktiskt.

Nej, jag har faktiskt aldrig firat St Paddys, men jag vet ju om att dagen finns, det är väl typ allt. Åh, gott med chips och fint med kattvakt ;).



Ajdå, då åkte jag väl dit då, blir till att försöka fastna på en bild på ett fint sätt då...årets "Everest" ^^.



Haha, tack, ja jag är väl på god väg att bli socialantropolog i alla fall. Du känns - återigen - väldigt mycket som mig på den punkten, att du med hästar känner att du faktiskt kan skryta lite och vara egoistisk eftersom det är något du kan. Med de få saker som jag också kan på det sättet, så känns det också som att jag måste nästan be om ursäkt för att det kan låta egoistiskt att säga att jag är bra på något...egentligen borde vi väl båda få säga att vi är bra? Bara sådär, utan att behöva svepa in det så mycket? Men man vill ju inte framstå som någon som är väldigt ego heller och dessvärre så kan det ibland verka så över en blogg/Internet när man inte kan se kroppspråk och höra tonarter. Det var någon tjej som skrev att hon var bäst på något, då känns det kanske lite väl mycket...men att bara få säga att man är bra på något borde inte vara så farligt. Jag tror säkert att du är riktigt bra på hästar, det verkar du vara och jag kan verkligen erkänna att jag kan noll! Medan jag skulle kunna säga att jag faktiskt är bra på att åka slalom, fast nu har jag visserligen inte gjort det på ett par år eftersom vi (jag och min brorsa) inte har sportlov längre. Inte ens sjunga skulle jag riktigt våga säga att jag är vidare bra på, eller engelska...det känns som att jag alltid tänker "men jag är ju inte så bra som Den personen...", att det alltid finns någon bättre liksom.



Jag förstår hur du menar det där med ålderskillnaden, det handlar ju verkligen om vilken nivå man är på, precis som du sade. Ibland kan jag ju känna mig mentalt äldre, men så är jag ju det också så det är ju inte vidare konstigt. Det kanske är lite de här tankarna på barn och så, att jag kanske blir redo innan honom...egentligen är jag väl redo, fast det känns bara inte som en bra tidpunkt nu. Medan han kanske behöver mer tid på sig, vilket också är förståeligt samtidigt som det kanske kan bli jobbigt, beroende på. Jag har alltid velat vara en ganska ung mamma ändå, eftersom det är jobbigt med allt förstora åldersklyftor känns det som...även om jag älskar mina föräldrar, så är det lite som det där med ålderskillnaden mellan par...nu när jag är snart 24 så känns det inte som att generationsklyftan mellan mig och mina föräldrar är vidare stor. Men när jag var i tonåren så kändes det mycket så och när jag var typ åtta och ville leka. I tonåren har nog alla föräldrar problem med sina barn dock ;).



Pussar och Kramar!

2012-03-19 @ 23:54:59
URL: http://rhulth.wordpress.com
Postat av: Anna Terneborg

Jag håller med i precis allt du skriver, har haft de tankarna många gånger jag med. Nu vet jag inte hur det är för din del, men det faktum att Britney är min största idol har många gånger förvånat och förfärat folk. Som om en musiksmak skulle göra en bättre/sämre på något vis? Britney är för mig vad någon annan artist är för annat folk, varför är det så svårt att acceptera att man inte gillar samma musik? Hur tråkigt hade förresten det varit?



Svar: Åh, det låter kul. Är det något man kan lyssna på? :)



Jag trodde att mina katter skulle lugna sig efter att jag kastrerat dem, men tvärtom känns det som.. De är vilda som jag vet inte vad, haha. Dessutom är de snart tre år, har inte sett några tecken på att de ska lugna ner sig ännu ;)



Tack detsamma. Ha en bra dag! Kram

2012-03-20 @ 07:36:19
URL: http://anna.favs.se/
Postat av: Anna Terneborg

Svar: Ja, det är supergott. Kan inte riktigt svara på varför faktiskt, får nog ta och fixa det mer tycker jag :)



Det har varit så sedan jag började gilla henne tycker jag, alltid fått konstiga blickar osv när man sagt vad man lyssnar på. Det är ju en småsak egentligen, men så sjukt irriterande iaf ;)



Ska kolla den videon när jag kommer hem då :)



Jag får hoppas att missarna lugnar ner sig aningen inom en snar framtid iaf! Kram

2012-03-20 @ 14:17:33
URL: http://anna.favs.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...