Topp 10! Tim Burton

Denna gång handlar listan om en av mina favoritregissörer genom tiderna! Tim Burton! Jag älskar hans filmer. Mörka, satiriska, komiska och han har en helt egen värld i alla sina filmer!
 
För att underlätta urvalet lite så tog jag bara med filmer där han är regissör och inte producent. Han har ju även producerat en hel dal kanonfilmer där han inte själv suttit i regissörsstolen bland annat filmerna 9 och Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Sen har han även varit med och skrivit storyn till Nightmare before christmas, men det är alltså inte han som regisserat den. :)
 
Ja ja, nu är det slut på tjatet. Here we go!
 

1. Edward Scissorhands
 
Funderade först på om jag skulle kommentera alla filmer med Johnny Depp med att kombon Depp+Burton inte kan bli annat än fantastiskt men då skulle det bara stå så på i stort sett alla filmer. :D Edward Scissorhands hamnar på förstaplatsen av fler anledningar dock. För det första skildras det jag menar när jag säger Tim Burtons värld väldigt väl. För det andra har filmen det mörka och magiska över sig som jag älskar och för det tredje så är denna film ren nostalgi! En Skönheten och odjuret-variant som är bättre än de flesta om en ung man med saxar istället för fingrar som hittas i ett slott och som genast blir hela grannskapets favorit på grund av sitt udda utseende och naivitet, för att sen bli hatad av samma anledning!
 
 
 
2. Beetlejuice
 
Jag hade ju med den här filmen i min lista över skräckfilmer som handlar om spöken så självklart hamnar den här också! Galna figurer, spöken och Banana Boat Song är bara några delar jag älskar. Även i denna film är så typiskt Tim Burton med udda scenerier, sneda hus, udda inredning och en mörk ton i allt det komiska!
 
 
 
  3. Sweeney Todd
 
Jag brukar inte tycka om musikaler alls men Tim Burton lyckades bannemig! Med radarteamet Johnny Depp och Helena Bonham Carter, morbid humor och sitt mörka sätt har han fått till en musikal som jag till och med listar bland mina favoritfilmer - Ever! En musikal!! Jag diggar dessutom att Tim Burton har använt en filmteknik som är så mörk och grå att den nästan är svartvit, men alla röda färger står ut desto mer istället! Me like! London under 1800-talet är bara en av alla anledningarna att älska filmen. Filmen i sig är inte baserad på en äkta händelse som många tror utan baserad på musikalen gjord av Stephen Sondheim och Hugh Wheeler, och den i sin tur är baserad på legender och historier om Benjamin Barker men det finns inga belägg på att detta skulle vara annat än så kallade "urban legends" likt råttan i pizzan.
 
 
  
4. Big Fish
 
En av Tim Burtons filmer som inte blivit lika känd här i Sverige men jag tror det kan bero på att den är so olik Tim Burtons mer välkända filmer. Filmen handlar om Will Bloom som försöker lära känna sin far som är döende. Hans far Edward berättar alltid de mest otroliga historier om sitt liv och Will har aldrig riktigt litat på honom så han försöker pussla ihop alla makabra historier om jättar, häxor med glasögon och en stad där folk springer runt barfota. Filmen är så otroligt mysig på något sätt och tvärtemot många av Burtons filmer så är Big fish en väldigt ljus film. Visst är den lite makaber och som vanligt med en massa udda karaktärer men den är.. otroligt ljus.
 
 
 
    5.Ed Wood
 
Ytterligare en film som inte blev en av Burtons större framgångar. Inte heller för Johnny Depp som spelar just Ed Wood i denna film. Filmen är halvt om halvt biografisk och är baserad på historien om regissören Edward D. Wood. Ed Wood räknas som en av de sämsta regissörerna genom tiderna och var öppet transvestit. Filmen behandlar hans liv och hans tillvägagångssätt när han försökte spela in några av tidernas kanske sämsta filmer som idag har fått kultstatus tack vare detta. Det är en film som skildrar ett misslyckat öde på ett varmt och humoristiskt sätt och är samtidigt så udda och full av misstag som man inte vet om Tim Burton gjort med flit eller inte. Eh just det ja, filmen är dessutom svartvit...
 
 
6. Corpse Bride
 
Corpse Bride är en stop-motion-animerad film som är baserad på en rysk folksaga. Filmen utspelar sig i 1800-talets england och handlar om Victor Van Dort som ska gifta sig med Victoria Everglot. Victor blir nervös under genrepen till bröllopet och stakar sig om och om igen och då hotar Victorias familj med att ställa in bröllopet. Victor springer in i skogen för att repetera i fred och använder en gren för att simulera Victorias hand. Grenen visar sig dock vara en riktig hand som tillhör en kvinna som blev mördad på sin egen bröllopsnatt. Nu vaknar hon till liv och är övertygad om att hon och Victor är gifta och tar med sig Victor ner i dödsriket. Den här filmen är underbar och jag ångrar att jag glömde bort den på min Halloweenlista, den skulle platsat på Zombie-listan! Filmen är som vanligt mörk och makaber och i tydligt gotisk stil!
 
 
 
7. Sleepy Hollow
 
Sleepy Hollow baserar sig på den gamla legenden om "The Headless Horseman" och hur Ichabod Crane ska försöka lösa mysteriet om detta spöke och alla dödsfall han orsakar. Jag älskar gamla legender, gamla skräckhistorier och gotiska scener så denna film passar mig alldeles utmärkt. Inga onödiga specialeffekter och samma Tim Burton-känsla genom hela filmen. Det är en skräckfilm men ändå inte då den är komisk ala Burton med en massa galna uppfinningar och en mer udda känsla än skrämmande. Det enda som denna film egentligen faller på är att den inte alls håller sig till legenden som den egentligen är, utan man har snarare lånat till sig den huvudlösa ryttaren och namnen. Inget annat är egentligen likt legenden.

 
 
8. Dark shadows
 
Dark Shadows är den senaste hiten från Tim Burton, dock kommer Frankenweenie också snart ut, så näst sista då! Filmen är baserad på en gammal tv-serie från slutet av 60-talet, samt filmen Vampyrens hus från 1970. Filmen handlar om vampyren Barnabas Collins som blir begravd i 200 år och vaknar upp igen under 1970-talet och ska då försöka anpassa sig till denna nya udda värld, samt försöka rädda sitt familjeföretag från konkurs. Den här filmen är så typiskt Tim Burton och så typiskt på alla sätt med rävarna Johnny Depp och Helena Bonham-Carter i rollerna och en massa andra udda saker hela filmen igenom. Filmen är underhållande, jag själv älskar allt som är typiskt Tim Burton... men samtidigt är det nästan det som får filmen att falla lite. Den är så typiskt Tim Burton att man inte blir överraskad en enda gång. Men rolig är den och väl sevärd!
 

  
9. Alice in Wonderland
 
När jag fick veta att Tim Burton skulle regissera Alice i Underlandet så tänkte jag bara en sak: Självklart! Det är så förbaskat självklart att en historia som Alice i Underlandet ska göras om och regisseras av mästaren av det udda och konstiga! Självklart ska Johnny Depp och Helena Bonham Carter vara med också! Sen blev filmen egentligen inte den hit jag trodde. Filmen räddas dock av röstskådisarna Stephen Fry, Timothy Spall och Alan Rickman som alla tre är personliga favoriter. Jag älskar Tim Burton för att han försöker att göra om alla gamla klassiker men ibland räcker det inte med att vara udda och konstig, eftersom hela historien redan är just detta. Sen tycker jag att en film med Tim Burton och Johnny Depp ALLTID är en sevärd film!
 
   

10.  Mars Attacks
 
Mars Attacks är en klassiker för oss Tim Burton-fans! Den är sååååå dåligt gjord och har en så dålig story och urdåliga specialeffekter! Den är för oss Tim Burton-fans vad Braindead är för Peter Jackson-fans! Filmen handlar om marsianer som invaderar jorden och hela filmen igenom är en kavalkad av dåliga skämt! Men den är nostalgi för mig och är trots allt en väldigt udda Tim Burton-film! Filmen har en stor skara kända skådespelare och andra kändisar som jag inte kan tänka mig gjorde filmen av någon annan anledning än chansen att få göra något kul med Tim Burton. Några namn är Jack Nicholson, Glenn Close, Sarah Jessica Parker, Pierce Brosnan, Danny DeVito, Michael J Fox, Natalie Portman, Christina Applegate och Jack Black. Tom Jones gör dessutom ett gästinhopp som sig själv! Det är en typisk kultfilm som ännu inte nått den kultstatus den förtjänar!
 
 
**********************************************************************************
 Honourable Mentions! 
 
* Batman samt Batman Returns. Jag gillar dessa filmer men tyvärr inte tillräckligt för att de ska få en plats på listan. Speciellt inte nu med de senaste Batman-filmerna som har fångat serietidningarnas karaktär mycket mer.
 
* Charlie & The Chocolate Factory - Det gör ont i mig att inte ha med en film som innehåller både en galen karaktär spelad av Johnny Depp och oranga Oompa Loompas, men filmen är inte så bra som jag skulle vilja, speciellt eftersom jag älskar boken och tycker mycket om den gamla klassiska filmen från 1971. Det stör mig att alla Oompa Loompas är samma person inklistrad flera gånger istället för olika som i originalet. Tim Burtons är mer lik boken dock och med bättre filmteknik... men Depp är inte Wonka som Gene Wilder var Willy Wonka! No offence, Johnny...
 
* Apornas planet - Är inte speciellt förtjust i denna filmen, eller i någon av alla de filmer om Apornas planet som kommit ut egentligen, men den förtjänar fortfarande att få en plats i Honourable Mentions. Kanske mest för att Tim Burton gjorde sin egen twist på historien istället för att kopiera rakt av...  Om man inte älskar originalet så kan man nog gilla denna version. :)
 
*********************************************************************************
 
 
Vilken Tim Burton-film anser ni är bäst? Någon jag glömt eller håller ni med mig!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...