Det där med ridsport...

Jag tänkte jag skulle vidareutveckla ett av mina förra inlägg som handlade om ridsporten och att den inte får någon uppmärksamhet. Det inlägget hittar ni >>HÄR<<. Men förbered er på ett låååångt inlägg för jag har nog en held del att säga om det här.

Vi vet alla hur det ser ut i alla andra sporter. Inom fotbollen lever vi fortfarande på ett VM-brons som togs 1994. I hockey blir det världens glädjerus när Sverige tar sig till final, oavsett hur det går. Handbollen följs fanatiskt i TV, match efter match, oavsett om Sverige tar sig vidare eller inte. Tennisstjärnor får uppmärksamhet. Friidrottsstjärnor är med i media överallt. Till och med pingis fick uppmärksamhet efter J-O Waldner men ridsporten läggs alltid i skuggan.


Jan Brink. 3 EM-brons, 1 EM-silver och 1 VM-brons.
Rankad 1:a på världslistan 4 år i rad. Sexfaldig SM-mästare.
1:a i Världscupen 2002.


Och varför? Svenska landslagen i hoppning, dressyr och även fälttävlan har nått framgångar och tagit brons, silver och guld i nästan alla större evenemang ända sedan början av 1900-talet. Senast Rolf-Göran Bengtsson nu då som var förste svensk att ta guld i EM. Men innan dess har vi haft svenskar som tagit guld, silver och brons i EM, VM och OS. Varför uppmärksammas detta inte? Ett silver i ryttar-VM borde väl slå ett brons i fotbolls-VM vilken dag som helst... Eller? Nej, tydligen inte för om inte de svenska ryttarna tar guld så nämner media inte ett smack om de svenska ryttarnas prestationer. En tredjeplats i fotboll däremot hyllas i årtionden. 




Ulla Håkansson 2 OS-brons, 1 VM-brons, 2 EM-brons, 12 SM-guld.
Innehar 11 championtecken. Fick svensk ridsports hederstecken 1971.
Har tilldelats kunglig medalj för sina sportsliga insatser år 1988.


Jag tycker själv det är rätt lustigt att folk som inte själva sysslar med ridsport kan häva ur sig att ridning inte är en riktig sport! Att det är hästen som gör jobbet. Hur kan någon som aldrig ens suttit på en häst komma med så dumma påståenden? Hästen gör INTE allt jobb, ryttaren gör det! Det krävs både teknik, känsla, finess och kondition för att ens rida en häst i skogen, för att inte tala om ett dressyrprogram på Grand Prix-nivå! Ett mål i en fotbollsmatch räknas inte bort bara för att skottet var fult, däremot kan minsta lilla stegfel i dressyren ge minuspoäng. På en hoppbana är hindrena på OS-nivå ca 160 cm höga och det är många av dem, och de måste ridas i exakt rätt ordning, och det innebär inte att de står uppställda på en rak och fin linje, nej du rider i serpentiner, volter, zick-zack, ja allt möjligt för att komma runt rätt väg. En enda rivning ger fyra fel och kan förstöra allt! En hockeyspelare får inte straffpoäng för att den inte passar pucken till en viss spelare vid en viss tidpunkt i spelet.


Rolf-Göran Bengtsson. 2 OS-silver, 1 EM-guld, 1 EM-brons.
Tilldelades Skånebragden 2001 och 2008 av Sydsvenska dagbladet.


Det är tydligen en sport att kunna hantera en liten läderkula. Det är visst en sport att kunna skjuta en liten puck åt rätt håll, men att kunna få en 500 kg tung häst med egen vilja att göra exakt det man vill genom små enkla tryck med ben eller händer, det är inte sport?! Att kunna styra en motorcross eller en bil räknas ju som sport och det är inte levande varelser som kan göra oväntade rörelser eller bli rädda?
 



Henri Saint-Cyr  (till höger på bilden) 5 OS-guld (2 individuella och 3 lag)
1948, 1952 och 1956. 1 VM-guld och över 400 segrar i internationell dressyr.
Blev personligen inbjuden av engelska drottning Elizabeth att titta på
fälttävlan i Badminton, då hon var så imponerad av hans ridning.


Även på hobbynivå är ridsporten helt totalt bortglömd! Fotbollen har större fan-skara, inget annat ska sägas, men räknar man in trav och galopp i ridsporten så är hästsport världens största, med flest antal utövare över hela världen. Sen har vi de som inte har råd att rida men som skulle vilja! När jag jobbade på ridskolan vet jag själv hur tufft det var för vissa tjejer som anmälde sig lite för sent och inte fick plats i någon grupp eftersom det var fullt. Och ridskolan hade inte råd med fler hästar eller lektionstider. Sen fick jag veta att idrottsklubbar ofta får bidrag av kommunen. Hockeyklubben i Gislaved fick 100 000 kronor i bidrag det året. Då snackar vi om att de fick använda rinken gratis och att spelarna köpte sin egen utrustning. De där 100 000 gick till en massa lyx till deltagarna i klubben och något hockeyläger. Ridskolan däremot fick 25 000 kronor. 25 000 kronor som ska räcka för att driva ett helt stall med 11 lektionshästar som ska ha mat, veterinär, hovslagare, spån till boxarna, utrustning som kan gå sönder, försäkringar för alla hästarna och el och hyra för hela gården! 25 000 räcker inte ens till mat till hästarna under hela året, vilket gjorde att eleverna inte kunde få tillbaka någonting. Inte ens ett litet helgläger kunde anordnas för de små tjejerna. Hur orättvist är det inte? Ridskolan får helt och hållet förlita sig på sponsorer, och även i den världen är det många som tvivlar på ridsportens otroliga intresse.


 Helena Lundbäck. 1 VM-silver, 1 EM-guld och 1 EM-silver.
Var första svensk att någonsin ta sig till final i VM.
Individuell 7:e plats i OS i Hongkong 2008.



Sen har vi media som alltid behandlar trav men aldrig ridsporten som vi är så stora inom. Tittar man på tv-utbudet så visar de oftast bara ett kort sammandrag av tävlingar mitt på dagen. Vill man se hela tävlingarna sänds de ofta sent på natten och det görs ingen som helst reklam för det, medan alla andra sporter får så otroligt mycket uppmärksamhet. Vanliga program utgår helt och hållet för en jäkla fotbollsmatch. När det är EM eller VM så går det inte ens ha tv:n igång för det är bara fotboll, fotboll, fotboll överallt. Eller hockey om det nu skulle vara det som pågår. Tittarsiffrorna för ridsporten skulle skjuta i höjden om man bara gjorde mer reklam för att det faktiskt visas, och ger det mer tv-tid och bättre tider. 




Louise Nathorst. 1 OS-brons, 1 VM-brons, 2 EM-brons. 7 SM-guld.
7 championtecken varav 4 av dem vann hon 4 år på raken.
5 segrar i Världscupen. Rankad etta på årsrankingen
3 år på raken samt 2:a 1997.


Nej, hoppas verkligen att politikerna kan inse att Sverige har en riktigt bra grund för att kunna nå långt inom hästsporten, och att det inte finns någon anledning till att inte punga ut mer för att ta tillvara på ännu fler talanger som kanske inte har råd att visa hela sin potential. Alla har ju inte råd att köpa häst, betala licenser och startanmälningar, vilket gör att mycket talang går till spillo. Det enda dessa talanger behöver är att få samma uppmärksamhet och samma ekonomiska grund som politikerna ger till alla andra sporter! Sluta sätta ridsporten i skuggan!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...