Att äta eller inte äta hästar!

Jag var självklart tvungen att lägga mig i diskussionen om fusket med kött i både Icas och Findus Lasagne och nu även på Real i Tyskland. Som hästälskare har jag ju mina åsikter om saken! Inte helt oväntat kanske. Jag har fått höra en massa olika åsikter om detta, allt från att det inte spelar någon roll alls till de som känner sig otroligt kränkta och till och med illamående bara av tanken på att det ska vara häst i maten.
 
Min personliga åsikt är att man alltid själv ska få ta ställning till om man vill äta hästkött, precis som man får ta ställning till att äta kött överhuvudtaget, om man ska bli vegeterian, vegan eller vad man nu väljer. Väljer man att äta hästkött så visst, go ahead, det är ett bra kött och smakar säkert jättegott. Men jag som valt medvetet att INTE äta hästkött ska inte bli ilurad hästkött om jag köper en vara som jag "vet" innehåller enbart nötkött. Innehåller produkten något annat än det som står i ingredienserna så blir man lurad av alla de företag som ingår i det långa led av tillverkningen! Det är inte okej, vare sig det handlar om hästar eller om det är något jag vanligtvis skulle ha ätit ändå. Man har rätt att få veta vad man stoppar i sig, även när man köper en färdigrätt!
 
 
Sen har jag även hört från folk att det inte är annorlunda att äta häst om man väljer att äta ko eller gris. Jo, för mig är det det! Jag äter inte häst på samma sätt som jag valt att inte äta hund eller katt. Säga vad man vill om att man gör vissa djur till husdjur för att de är gulliga och att kor är lika mycket värda, men jag har jobbat med hästar. Hästar har varit en otroligt stor del av min uppväxt och stallet och hästarna var min undanflykt under många år när jag inte kände mig hemma någon annanstans. Har inte jag rätt att välja bort hästkött då?
 
En annan sak som gör att jag ratar hästkött, egentligen den största anledningen, är att det är en sån otroligt hemsk industri just inom hästkött. Mycket värre än inom nöt- eller fläskkött. Med ko och gris vet man ungefär vad man får och man kan köpa lokalproducerat eller till och med åka till gårdarna och se hur djuren behandlas. Med hästkött fungerar det inte alls så! Hästkött kommer OFTA ifrån Frankrike eller Italien, samt resten av södra Europa och hästarna har skickats från Sverige i trånga transporter, genom 17 olika länder till slakt, för att köttet sen ska skeppas tillbaka till Frankrike och därifrån skickas till Sverige igen! För att inte tala om att många hästraser till och med blivit utrotningshotade och numera föds upp enbart för att bli mat eftersom folk satsat på traktorer och mekaniska maskiner inom jordbruken, även om hästen är minst lika kapabel och dessutom miljövänlig! Ett exempel är Poitevinhästen här nedanför:
 
Vacker Poitevin-häst!
 
Poitevinhästen är en otroligt vacker hästras som användes i jordbruken i Frankrike redan på 1600-talet, men sedan mitten av 1900-talet har den alltså ersatts med traktorer och används idag nästan uteslutet för att föda upp mulor och mulåsnor och för att sedan bli kött. Tittar man på hästen så fattar man inte riktigt, för det är ingen stor och tung hästras och skulle mycket väl kunna bli ridhästar på samma sätt som vi i Sverige har gjort Nordsvensken till rid- och körhäst samt satsat inom travet med dem!
 
Samma sak är det med det italienska kallblodet här nedanför:
 
Jättesnygg italiensk kallblodshingst!
 
Det italienska kallblodet är en urläcker hästras som fick hur många utmärkelser som helst under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, innan rasen ersattes av traktorer i mitten av 1900-talet. Denna hästras används nästan enbart till köttproduktion idag och det finns bara några få entusiaster som satsar på dem för körsport och jobbar på att rädda rasen innan den avlas sönder helt totalt!
 
Utöver dessa två finns det många, många fler hästraser som mött samma öde, men det jag hatar mest är ändå att slaktaren är en så otroligt lätt utväg för folk som ser hästen som ett redskap, som bara vill tjäna pengar och som inte bryr sig om att det är ett djur med hjärta och hjärna. Folk som köper sig en travhäst, satsar pengar och om hästen inte vinner så skickar man den till slakt för då får man iallafall några tusenlappar! Vi snackar om hästar som kanske bara blivit 3-4 år och som lätt skulle kunna skolas om till fantastiska ridhästar till tjejer som faktiskt vill lägga ner kärlek på dessa djur! Med andra ord bara kastar man bort ett liv för att man inte vinner pengar på det och bryr sig inte mer sen! 
 
Ironi när den är som sämst...
 
Tänk då på att många hästar idag avlivas så fort de har ett brutet ben, då det är dyrt att fixa det och kräver mycket tid. Det finns många hästar som skjuts för att de har fel lynne, eller drabbats av hjärntumörer. Hästar som drabbas av olika sjukdomar som inte påverkar köttet men som gör att hästen bara lider och det mest humana man kan göra är att avliva den. Man kan utnyttja sig av detta, om man kan stå ut med att inte begrava hästen själv, vilket inte är en stor grej att stå ut med om man vet att andra hästar slipper lida då. Man behöver inte köpa sönderavlat kött från Frankrike om man nu väljer att äta hästkött!
 
Därför väljer jag att INTE äta hästkött, och det är också därför jag tycker det är sjukt att dessa företag som sålt hästkött till Findus, Real och Ica fortfarande ska få leverera och till och med öppna butiker i Sverige! I Frankrike skyller huvudkontoret på en annan fransk leverantör som i sin tur skyller på en rumänsk leverantör och än så länge har inte denna skyllt ifrån sig, men ska man inte ta eget ansvar?! Ska man inte veta vartifrån köttet kommer? Ska man inte kunna lita på att man köper sig en skiva nötkött utan att undra om det är något annat djur?
 
Jag dömer inte någon som väljer att äta hästkött, det är helt och hållet upp till dem, men däremot skulle jag aldrig stå ut med, respektera eller unna någon att lura i mig mat som jag valt att inte äta. Så enkelt är det!

Kommentarer
Postat av: Anna

Jag håller med dig i det du skriver, har jag inte valt att äta det så ska jag heller inte bli lurad att äta det. Allra allra helst hade jag velat avstå från kött helt och hållet, just för att djuren behandlas så illa som dem gör. Jag tycker det är en svår fråga det här med kött.

Svar: Kanske jag som är trög, men vad är det för jobb du skulle göra på Draken i så fall? Med tanke på att du redan har fyra års erfarenhet.. De jobb jag minns att du nämnt är bartender, jobbet med hästar och det med alla räkningar.

Ja, dem är allt snikna dem små missarna. Men det väger dem ju alltid över med allt gos ;)
Samma här! Delicatobollar och chips är så mycket godare. Jag är inte så förtjust i bullar och kakor över lag, tror jag föråt mig på det när jag var liten ;) Nu är det istället chips, popcorn och läsk som är den stora lasten.

Ah, det får vi inte glömma! Jag tror vi är två eller trea i världen på musik, just som export. Det tycker jag är jättekul och blir alltid stolt på något vis när man läser bra saker om svensk musik i utländska tidningar/bloggar. Typ Perezhilton.com.
Jasså Tunisien, vad kul! Lite otippat ja, men inte mindre kul för det.

Haha, ja nog finns det gott om pubar i England. Okej, men det låter ju ändå som ett bra jobb så sätt. Att få hjälpa dem som förlorat så mycket/allt.

Ja, men det är så jag känner. Du satte bättre ord på det ;) Tycker det kan vara lite småjobbigt ibland när någon frågar vad man ska göra sen, eller när man ska sluta på jobbet och göra det man verkligen vill. Vem har sagt att jag inte är där jag vill vara liksom? Så länge man själv gör det som får en att må bra så ska det inte spela någon roll vad någon annan tycker och tänker, det är lite sköt du ditt så sköter jag mitt.
Precis, bara för att man gillar något ska inte det betyda att man är låst.
Ja, jag älskar Göteborg och kan nu inte se att jag bor i någon annan stad i framtiden. Sen vet man ju aldrig vad som händer.

Så är det verkligen! Hur många tidningar skriver liksom om låtarna dagen efter? Det är bara allt skvaller och alla s.k. skandaler som det skrivs om. Det tycker jag är grymt tråkigt och onödigt, det tar ju bort allt det roliga från det.

Ja, äntligen :) Det låter som en härlig fredag och helg ändå, jag som gillar lugna helger :) Nu har inte jag så stor koll på vart exakt du bor på kartan, men är det långt från er till Jönköping?
För min del blir det bio imorgon och på lördag ska jag och några vänner äta gott framför Mello. Så det blir nog en fin helg :)

Ha en bra kväll! Kram

2013-02-14 @ 16:32:41
URL: http://anna.favs.se/
Postat av: Katta

Usch, vart är världen på väg?! Seriöst, vågar man äta jordgubbspaj eller fruktsallad längre?

Näe, skojar bara. ;) Jag tycker precis som du, man ska inte bli lurad på det sättet och hästbranschen kan vara så äcklig ibland! Jävla människor!

2013-02-18 @ 11:39:36
URL: http://hestia.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...