Vad har ni emot Halloween?

Det är väl klart som korvspad att jag skulle ha ett Halloween-relaterat åsiktsinlägg också eller hur? :D
 
Igår när jag och min älskling var ute och joggade dök det upp en massa frågor i mitt huvud. Varför var det bara 5-6 hus på hela rundan som hade någon form av synlig Halloweendekoration? Varför var det bara 2 stycken som hade gjort riktiga Jack-o-lanterns? Varför har inga barn plingat på dörren och skrikit Bus eller Godis? Det går inte ens några skräckfilmer på tv detta året, förutom på Tv6 som faktiskt valt att sända 2 stycken under lördagnatten, men med en dålig Stephen Segal-rulle inslängd mellan och den bättre filmen börjar först kl 3 på natten..... Seriöst!?
 
Vad hände? Under mitten av 1990-talet var det plötsligt en jättehype efter att skräckrullarna "Scream" och "Jag vet vad du gjorde förra sommaren" blev så stora. Då skulle vi börja fira denna högtid lite mer sades det. Barnen jublade över chansen att få klä ut sig och få godis, vi ungdomar jublade över chansen att få klä ut oss och festa, men de äldre fnös och började muttra något om amerikanisering och att Alla helgona inte alls handlar om godis....
 
Min gissning är att det var det som hände. Föräldrar och äldre tycker fortfarande att Alla helgons dag är något viktigt och något man tar på allvar. Det handlar om att tänka på sina nära och kära och de som har lämnat oss. Visst sjutton har de rätt! Men Halloween och Alla helgona är inte samma sak!! I själva verket har dessa två högtider inget med varandra att göra, utan snarare var det så att Alla helgona och Halloween inte ens inträffade samtidigt innan en kristen påve fick för sig att flytta Alla helgona i ett bittert försök att få bort Halloween!
 
********************
Halloween är från början en irländsk högtid och spreds till USA med immigranter under 1800-talet. Halloween utvecklades ur den keltiska traditionen samhain, kelternas övergång till en ny högtidsom skedde 31 oktober varje år för då ansåg man att skördesäsongen var över, samt att vinterhalvåret nu skulle börja. Man trodde att de dödas själar kunde återvända till jorden under denna natt så därför uppmanades man att släcka sina hushållseldar medan druiderna tände stora bål istället. De som ville röra sig ute gjorde så med ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, därav traditionen med Jack-o-lanterns! Halloween har ingenting med Alla helgons dag att göra! Det kommer inte från samma religion och innan vatikanen fick för sig att göra Storbritannien och Irland kristet så inträffade Alla Helgona alltid i maj!
 
The Fires of Samhain
 
Bildkälla
 
Innan 700-talet så firades Alla helgona alltid i maj men påven Gregorious flyttade helgdagen till 1 november och därmed blev även 31 oktober allhelgonaafton, och enligt kyrkan en dag då det skulle förbjudas att fira några andra traditioner. Detta berodde mycket på att kyrkan ville få bort samhain och göra britterna kristna. År 998 försökte kyrkan på nytt utrota festligheterna genom att införa Alla helgons dag den 2:a november och det var då man införde att denna dag skulle handla om att minnas sina döda släktingar. På grund av detta är Halloween-firandet än idag uppblandat med kristna traditioner och det var detta firande som fick följa med till USA under 1800-talet, där den sedan utvecklades till hur det är idag.
 
*************************************
 
Så hur kommer det sig att folk än idag fått för sig att Halloween på något sätt skulle vara att driva med en så allvarlig högtid som Allhelgona? Varför måste folk blanda ihop högtiderna? Räcker det inte med att ni har "Alla helgons dag", "Allhelgona-afton" OCH "Allhelgonadagen"? Måste ni ta bort en enda dag på hela året som råkar vara icke-svensk och icke-kristen? Sen förstår inte jag varför man inte skulle kunna göra något roligt av det hela? I många andra kulturer hyllar man de döda genom festligheter och att ha roligt istället.
 
Titta bara på "Dia de los muertas" (De dödas dag) som firas i Mexiko, södra USA och många andra latinamerikanska länder. Enligt dem står inte döden enbart för just att ett liv tar slut utan över för pånyttfödelse! Där firar man och hyllar de döda med färggranna offerbord dekorerade med tagetesblommor. Man ordnar karnevaler och roliga evenemang, dekorerar med sugarskulls och påklädda skelett och man har roligt! Men så fort kyrkan ska vara med och lägga sig i ska det vara så tråkigt och ledsamt som möjligt!
 
Firande av "Dias de los muertos"
 
Jag för min del tycker att Halloween är en av de få saker som får mig att genomlida den långa, mörka och kalla hösten! Sverige är ett av få länder som inte har något annat att fira under hela hösten. Titta på USA. De har Halloween och Thanksgiving. Judarna har Chanukka som inträffar i november-december beroende på när fullmånen inträffar. De har även sitt nyår i början av hösten. I Storbritannien har man Guy Fawkes Night den 5 november, uppblandat med en massa andra bank holidays som vi inte har i Sverige! I Tyskland har man oktoberfest där man festar som fasen! Vad har vi i Sverige? Jo att man ska äta gås en helg och på Alla helgona ska man tända ljus och sitta och sörja...
 
En sak till jag inte förstår är att det inte ska vara okej att fira Halloween på grund av Allhelgona, men när jag var liten var det en gigantisk tradition att man klädde ut sig till häxor under påsken för att sen knacka dörr och be om godis? Borde vi inte sitta hemma och vara ledsna över Jesus lidande, offer och död under påsken? Är inte påsken en av de viktigare högtiderna inom kristendomen? Så hur kommer det sig då att det är okej att barnen får göra något roligt då, men inte under Halloween som inte ens är en kristen högtid? 
 
 
Tillåtet? Bildkälla
 
witch halloween costume
Inte tillåtet? Bildkälla
 
En annan sak jag tänkt på, och ni gärna får rätta mig om jag har fel, men har inte dagens föräldrar blivit lite för fega? Det verkar som att föräldrar inte vågar släppa ut sina barn för att gå bus-eller-godis... Det blir mörkt för fort så det är bättre att ungarna sitter inne framför teve eller dator istället för att göra något roligt tillsammans med andra barn! Eller är det lathet det handlar om? Föräldrarna vill inte själva gå runt till alla hus så då får inte barnen det heller? Eller skäms man för att barnen tigger godis? Snälla, vad handlar det om? 
 
Berätta gärna för mig vad det är som är så fel med en sån rolig tradition som Halloween? För jag har fortfarande inte förstått detta!

Kommentarer
Postat av: FANTASY DINING-En blogg om temarestauranger & resor

själv älskar jag halloween!

2012-11-03 @ 20:55:39
URL: http://www.fantasydining.com
Postat av: Katta

Vad konstigt det känns ändå att Halloween skulle vara så pass gammal med tanke på vilka traditioner man numera utför. Visst är det lustigt att kyrkan vill få bort de traditioner som de själv har influerat i Halloween. :/ Nötter finns det gott om i alla kategorier, men fanatiska religiösa tar nog priset!

2012-11-05 @ 10:13:23
URL: http://hestia.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...