Topp 10! Övriga läbbiga saker!

Sista dagen på Halloweenveckan och sista topp 10-listan över mina favvo-skräckisar! Jag kör en specialare med alla de där filmerna som inte platsar i några av de förra kategorierna. :)


1. Saw-filmerna
 
Jag älskar Saw! Jag älskar den psykiska och mentala skräcken som riktigt kryper in under huden på en när man tittar på alla filmerna. Alla Saw-filmer är inte jättebra, men tillsammans blir de kanon! Sen är jag så morbid att jag en gång inte kunde hålla mig för skratt när en fälla slog igen för när det väl blir blodigt är det nästan för mycket. Men tanken på Jigsaw och hans rubbade hjärna skickar ilningar av obehag längs ryggraden varje gång! Visst är det dessutom lite fantastiskt att innan år 2004 så kom det bara upp bilder på sågar om man googlade saw... numera får man leta som fasen för att hitta en bild på en såg ;)
 
 
 
2. Donnie Darko
 
Donnie Darko är inte en klassisk skräckfilm utan mer en thriller men det finns massor av element som gör att jag klassar den i skräckkategorin! Filmen handlar om Donnie som plågas av schizofreni efter att en flygplansmotor kraschat ner i hans sovrum. Donnie blir nämligen räddad av en man i en stor kanindräkt som heter Frank som berättar att världen ska gå under om en månad. Frank manipulerar Donnie till att begå olika brott, men i slutändan är det för en god gärning så Donnie anser att han ska rädda världen genom att resa tillbaka i tiden. Filmen låter så löjlig men den är såååå fantastisk! Inte nog med att den innehåller en man i kanindräkt, den innehåller även en Halloweenfest, Jake Gyllenhaal och ett slut som är så mindblowing att man inte fattar ett smack!
 
 
3. Jaws
 
DUN DUN DUNDUN! DUN DUN DUN DUUUN DUUUUUN DUNDUN!!! :D Hajar är skrämmade! Ett av få djur vi människor inte kan kontrollera. Ett djur som fått ett rykte om sig att vara ond, blodtörstig och bara allmänt elak mot människor! Denna film är en klassiker och har i årtionden gjort folk lite nervösa för att bada i havet! 
 
Jaws Movie
 
 
4. Lida
 
Ytterligare en psykologisk thriller med en galning. Denna gång Annie Wilkes som är fantastiskt spelad av Kathy Bates. Filmen är baserad på Stephen Kings bok Lida och handlar om Paul Sheldon, en författare som sladdar av vägen under ett snöoväder. Lyckligtvis så blir han räddad av den snälla Annie Wilkes. Men olyckligtvis är hon ohälsosamt besatt av hans bokserie om hjältinnan Lida och tar till diverse tortyrmetoder för att få Paul att inse att han inte får sluta med bokserien utan att det är bättre han stannar kvar i hennes stuga för att skriva en ny bok istället. Kathy Bates gör filmen oförglömlig men hela stämningen i filmen är kanon!
 
 
 
   5. Nightmare before christmas
 
Jack Skellington är ett benrangel och kung över Halloween Town men i hemlighet börjar han bli trött på alla pumpor och spöken så han vandrar iväg och råkar då hamna i Christmas Town. Han blir så förtjust i stämningen i staden och vill genast ta hem alla dessa traditioner till Halloween Town och insisterar på att tomten ska få ledigt nästa år så tar han hand om julen. Det är bara det att han missuppfattat konceptet lite... Julklappar ska  t ex inte innehålla avhuggna dockhuvuden och fladdermöss. Under tiden har jultomten hamnat hos Oogie Boogie som vill spela ett spel med tomtens liv som insats. Jack Skellington måste nu rädda tomten för att det någonsin ska bli jul igen!
Vissa skulle väl påstå att det här är en julfilm. Jag säger att den fungerar lika bra på Halloween, även om detta inte heller är en traditionell skräckis! Men det är Tim Burton! Nuff said!
 
  
  
 6. Mary Shelleys Frankenstein
 
Filmen är en av alla otaliga versioner av Mary Shelleys klassiska roman Frankenstein om Dr Victor Frankenstein som försöker bygga ihop en människa och få den att leva genom att använda uppgrävda lik och en ohygglig mängd elektricitet! Och jag tycker mina elräkningar är höga. :P Till slut lyckas han, men "monstret" springer iväg och blir jagad vart han än går när det ända han egentligen vill ha är kärlek! Jag har älskat den här filmen sen den kom ut år 1994. Robert De Niro gör en underbar roll som monstret. Filmen är så tragisk och mörk och sorgsen att man hela filmen igenom bara tänker på att det är vi människor som är monstren!
 
 
   
7. The Mist
 
Ytterligare en Stephen King-baserad film. Kan ju ha att göra med att han har ett finger med i spelet i så otroligt mycket inom skräckgenren. När jag kollade på The Mist första gången så förväntade jag mig inget av den alls. En massa människor som sitter fast i en affär på grund av en mystisk dimma. Men de har bannemig lyckats att göra en film som är spännande rakt igenom, mest för att det som vi bör vara rädda för är inte uppenbart i hela filmen. Att inte se och inte veta är mer skrämmande än att veta vad man har med att göra!
 

      
8. Dorian Gray
 
Dorian Gray är baserad på Oscar Wildes roman, och är väl inte heller en typisk skräckfilm men en riktigt bra thriller och en fantastisk filmning av en bra bok! Dorian Gray ärver ett hus i London och flyttar dit bara för att lära känna Lord Henry Wotton. Wotton visar dorian ett hela annat liv, ett liv i lyx och välfärd med en massa förbjuden och omoralisk njutning, droger och sex. När Dorian får sitt porträtt målat offrar Dorian sin själ för att alltid få vara lika ung och vacker så att han kan fortsätta med sitt lustfyllda liv. För varje synd han utför så blir porträttet fulare och fulare och när han flera år senare blir förälskad i Lord Wottons dotter måste han på något sätt gömma porträttet för att undvika att Lord Wotton, som är emot förälskelsen på grund av Dorians leverne, kommer på sanningen.
 
 
 
10. Addams Family & Addams Family Values
 
Jag kan inte ha med en listor på Halloween- och skräckfilmer utan att ha med Addams Family, även om det inte är en skräckfilm! Man kan inte annat än älska denna gotiska familj, och man får absolut inte glömma onkel Fester, den trallvänliga temalåten, den levande handen Thing, deras medhjälpare Lurch och håriga cousin It! Man får inte heller glömma att det finns två filmer som båda två är lika underbara och en originalserie från mitten av 1960-talet som är förtvivlat rolig!
 
 
10. The Descent
 
Den här filmen var ytterligare en film jag inte hade någon förväntan på. Ytterligare en i raden av alla massproducerade skräckfilmer som dök upp under mitten av 2000-talet. Men den var riktigt bra under filmens gång med en twist och ett slut som inte bara har en twist utan flera! Filmen i sig handlar om ett gäng kvinnor som alltid åker ut på årliga äventyr och just detta året ska de undersöka ett gäng grottor för att försöka starta om på nytt efter en tragisk olycka där en av kvinnornas man och dotter dör. Något går dock fel och de blir instängda i grottorna och måste försöka hitta ut. I grottorna upptäcker de snart en grupp udda kannibaliska halvmänskliga varelser!
 
 
 ****************************************************************************
 
Har ni någon favoritfilm som skulle platsa på listan men som jag uppenbart har glömt bort? Tell me!
 
Detta var även sista listan! Vill ni ser mer såna här listor överlag? Kanske mina topp 10 filmer of all time, eller speciella teman? Berätta gärna det med isåfall. :)

Kommentarer
Postat av: Johanna

Jätte härliga listor du bjudit oss på :) tycker gärna mer sånt :)

Nej den reklamen var så dålig, jag hoppas de svarar på mitt mail.... lycklig för man inte är ensam.hmm, lyckan sitter inte ihop med tvåsamhet, jag är lycklig med mitt liv som singel. Iaf som det ser ut nu :) Det kan ändras och snabbt, och man kan springa på någon.

Ja får se om det blir en veckans bloggvinst för mig, kul och vara med bara! :) Speciellt hos bloggare man gillar iaf :)

Min far är duktig på renovera, så det blir kanonfint, så skall lägga fram det nästa gång han är här.... :P lite så fint haha

2012-11-04 @ 18:38:54
URL: http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se
Postat av: FANTASY DINING-En blogg om temarestauranger & resor

Bara läskiga filmer där ja!!

Den nya app-restaurangen i stan heter Pinchos och är en modern tapas restaurang där beställningar och annat sker via en app. Har hört att deras mini hamburgare är super!

2012-11-05 @ 13:52:40
URL: http://www.fantasydining.com
Postat av: Anna Katana

Mycket bra filmer du nämner, framförallt Donnie Darko, Saw och Familjen Addams (: Donnie Darko är en av mina fravoritfilmer.

Låter bra att du håller tummarna för bättre säsong för IFK nästa år. Själv dör jag lite nu för jag vet inte vad jag ska göra när fotbollssäsongen är över. Usch!!

Haha aa, postisarna kan allt vara rätt skumma ibland (:

2012-11-05 @ 14:06:49
URL: http://annakatana.devote.se
Postat av: Johanna

Nej förstår att du inte vill göra en sådna lista varje dag, men kanske ha något som varannan helg eller en gång i månaden eller något sånt kunde vara kul. Så kan man skriva lite varje dag, så blir det inte så mkt jobb :)

Ja vi får se vem som kniper nr 100.... :P

Jag vann veckans blogg, riktigt kul, måste se vem som röstat och tacka dem med en lite länk i ett inlägg :)

nej, det sänder ut fel signaler till unga med, att tvåsamhet är det som gäller, alla vill inte och alla passar inte i tvåsamhet, det är upp tillvara och en hur de vill leva sitt liv.

haha ja jag bruka muta med god mat så ställer han upp, och så hjälper jag till och spacklar, nu när de har lägenhet som de inte behöver göra något i så tycker de det är kul och hjälpa oss barn.

2012-11-05 @ 15:42:23
URL: http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se
Postat av: FANTASY DINING-En blogg om temarestauranger & resor

Hej Jenny! Jo jag har jätte många bra Göteborgs tips! Kolla under kategorin Göteborg på sidopanelen på min blogg. Hade du hört talas om extremfood innan? Lite nyfiken (om inte får får du gärna nämna för den ur trevliga ägaren i butiken att du fick nys om stället det via mig. Men du kanske visste om det sen innan!

Två snabba göteborgs tips är i allafall Moon thai kitchen och restaurang Calor. Du kan läsa om båda på min blogg.

Hoppas du får en trevlig helg i Göteborg. Hur länge stanart du?

2012-11-06 @ 12:27:17
URL: http://www.fantasydining.com
Postat av: Katta

Ja, bjud oss på mer såna här listor! Skulle vilja se en lista med dina favoritfilmer med Johnny Depp! ;)

2012-11-08 @ 11:43:26
URL: http://hestia.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...