Klagans land

Sverige har alltid beskrivits som ett neutralt land. Vi medlar inte gärna i två länders affärer, vi står inte på någons sida och vi undviker konfrontationer... Sen att det inte är sant utan att vi alltid lutar lite mot USA, att vi nästan var kommunister under 50-talet och att vi snarare är så fega att vi hellre ändrar oss totalt än vågar stöta oss med någon det är väl närmare sanningen än att säga att vi är neutrala?
 
Vad jag baserar detta på? Jo bland annat denna händelse! 
 
Ni kanske har hört talas om att Kanalskolan i Laxå har förbjudit barnen att klä ut sig til Pepparkakor i år? Om inte så kan ni läsa historien >>HÄR<<. I vilket fall som helst så har skolan sagt att barnen i år alltså inte får välja att vara pepparkaksgubbar för det är någon som kan ta illa upp... Barnen har förbjudits att sjunga låten och man har till och med tagit bort pepparkakorna totalt från skolan. Det är där jag tycker det har gått på tok för långt!!! 
 
 
Jag ska börja med att förklara att jag själv är inte helsvensk, men född i Sverige. Jag är inte traditionell av mig, firar inte nationaldagen, men festar gärna på midsommar oavsett. Jag är absolut inte rasist utan stark antirasist som alltid försöker att arbeta emot de fördomar som finns i vårat samhälle. Så nu kan ni läsa vidare med den vetskapen i bakhuvudet så kanske min text inte kan tolkas som rasistisk...
 
Jag kan NÄSTAN förstå att man tar bort skolavslutningar från kyrkorna, jag tycker nämligen inte barnen ska blir religionsstyrda från skolan. Utöver att barnen ska lära sig om alla religioner ska inte religion och skola beblandas. Men när man tar bort traditioner för att man tror att någon ska ta illa upp börjar det gå för långt. Är det någon svensk som tar illa upp om det firas någonting när vi är utomlands? Blir vi stötta då? Nej det blir vi inte! Vi tycker oftast det är fantastiskt kul när vi får uppleva saker som är kulturellt relevanta för landet vi är i. Även de svenskar som flyttat utomlands tycker det r roligt och vi skulle ALDRIG påstå att thailändarna ska sluta fira sin nationaldag för att det har flyttat dit svenskar! 
 
På samma sätt är det här i Sverige. Jag kan inte tänka mig att det är en enda invandrare som faktiskt tar illa upp av en låt om pepparkakor. På samma sätt som de inte tar illa upp av att vi firar våran nationaldag eller att vi firar svensk midsommar! För det mesta är det vi svenskar själva som är så jäkla rädda för att stöta oss med någon att vi är beredda att ändra allt för att ingen ska vara arga på oss, samtidigt sitter smygrasisterna och fräser att om Sverige inte duger kan "de" åka hem! Vad sägs om att vi alla lever som vi brukar istället?! Är det nu någon som skulle bli stött, vilket jag tvivlar på, så låt dem vara stötta då?! Då kan den personen sitta hemma och tjura eller åka hem igen!
 
Jag kommer ihåg att samma debatt var aktuell när jag gick i högstadiet. Under den tiden började nämligen de flyktingar som kom från Bosnien, Kroatien och Serbien att gå i svensk skola och jag lärde känna ganska många från forna Jugoslavien som Ismet, Aldijana, Edin och Eldin. Urschyssta människor som aldrig gjorde någon förnär. Plötsligt började det talas om att vi inte skulle hissa svenska flaggan på nationaldagen det året och till och med att det skulle bli ett förbud mot att äta glassen 88:an på skolan. Eftersom H är åttonde bokstaven i alfabetet, HH står för Heil Hitler. -.- Ja så löjligt var det och min vän Ismet fick ett raseriutbrott. Han tyckte inte om att någon antog att han skulle vara en så liten människa att han skulle reagera på att någon åt en glass, eller att han skulle ta illa upp för att vi firar landet där han faktiskt bor nu. Det slutade med att Ismet köpte en 88:a, åt den långsamt medan han gick förbi rektorns kontor och sen stod han och alla hans bosniska vänner tillsammans med rasisterna och sjöng nationalsången för en tom flaggstång.
 
Om det hade någon effekt? Ja faktiskt. Förbudet mot 88:an upphävdes och skolan fick fira nationaldagen i åtminstone något år till, men sen började debatten sprida sig längs hela Sverige så då var det inte okej längre...
 
Hela den här debatten om att vi ska ta bort gamla traditioner för att inte någon ska bli arg är så löjlig att den istället för att vara förstående mot andra, istället får en tvärtomeffekt och blir mer rasistisk istället. Vi förbjuder inte pepparkakor, julfirande och hissandet av svenska flaggan för att vi faktiskt visar förståelse, utan för att vi är fega! 

Kommentarer
Postat av: Johanna

Ja blir så arg när jag läser sånt, att de tar bort en massa svenska traditioner, snart är vi inte Sverige längre. Sverige är för mesigt! Hade vi flytt till annat land hade vi fått ta seden dit den kommer. Ingen hade ändrat massa saker för oss.

Jag ser rent för lite film jag med, ser mest när jag är sjuk, och det är sällan jag är det, om man bortser från denna hösten som varit extrem!

Precis, jag försöker gå in med en ganska neutral känsla när jag träffar ngn från bloggen första gången. Men det är klart det har hänt man inte klickat, men ändå fortsatt läsa bloggen :)

2012-12-11 @ 10:06:27
URL: http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se
Postat av: Johanna

haha ja och jag tittar mest på sånt, och önskar jag någon gång kan träffa en vettig man och dela livet med, känns ganska hopplöst. Sen måste jag sluta vara så jävla rädd för bli sårad med..... :(

Ja, det har varit en tuff höst, jag har inte skrivit så mycket om det öppet, utan bakom skyddad, man vet aldrig vem som löser. Sluta med sjukskrivning, men nu verkar det ordna sig och jag ser ljuset igen och 2013 skall bli mitt år! :) Det känns skönt, vill ha tillbaka mig själv igen.

Tråkigt, gissar du är utan jobb? :( Inte så lätt och hitta ett idag :/

Ja precis, jag menar pepparkaka har vi haft i alla år, jag har aldrig dragit någon parrallel till invandrare av att äta en sådan, lika dant chokladboll/neggerboll...aldrig... ja det är för sorgligt att man är rasist för man vill sjunga nationalsången, visst jag firar inte heller nationaldagen speciellt mkt...snart får vi väl inte ha midsommar längre. jag minns mycket väl skolavslutningarna i kyrkan och kommer ihåg hur sura vi var i 8an för vi inte fick gå för alla inte fick plats i kyrkan så då fick 8:an avstå, eftersom 7,orna var nya och 9:orna sluta sen till sommaren. men det har aldrig varit ett ord om gud på våra, de har pratat om allt annat.

Ja, det är några stycken jag träffat faktiskt, Mia har jag träffat och hon är härlig, det är hennes man med. Den är det några jag träffat ett par gånger med :) riktigt kul :)

2012-12-11 @ 14:06:20
URL: http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se
Postat av: ZOOFIE

SV: Kul att du gillar dem ;D Och ja, jag är riktigt nöjd med shoppingen på senaste tiden ;D hihi.

Hahah åh, min skoldator var en HP. Den sämsta skiten jag någonsin haft. Jag köpte min Mac för att min HP var inne på lagning jämt, hahah. Så jag förstår att du förvisat den dit ;) Ja, vi tänker byta internetleverantör så snart vi bara kan, för då kan vi ha fiber igen, verkar det som. Vi bor i ett ComHem hus men har Bredbandsbolaget, då vi tog med det gamla abonnemanget - vi visste aldrig då vi skulle flytta så vi visste inte när vi skulle kunna säga upp det, så det blev såhär istället. Jag kan inte ladda upp en bild medan min pojkvän sitter på Skype, då dör hans internet. Du hör ju.

Haha åh, vad smart :D Ja, det är så man ska göra, annars blir det som sagt aldrig gjort ;)

Jag pluggade steg 1 i tvåan på gymnasiet :) Det var jättekul att läsa, men jag har tappat det mesta nu. Det är så himla krångligt. Ja, jag fick iallafall MVG ;)

2012-12-11 @ 17:37:33
URL: http://zoofie.se
Postat av: FANTASY DINING-En blogg om temarestauranger & resor

Först och främst vill jag berömma dig för att du skriver fantastiskt bra! Helt otroligt bra!

Känner igen mig i berättelsen hur det va när jag gick i skolan i Biskopsgården i Göteborg. Jag håller med dig i allt! Det är verkligen hysteriskt konstigt här ibland!!

2012-12-11 @ 19:14:55
URL: http://www.fantasydining.com
Postat av: Anna Katana

Håller med dig i det du skriver. Och vad löjligt det där med 88:an och svenska flaggan på din skola. Är så sjukt. Och jag tro faktiskt inte att det är någon som tar illa upp pga av de där sakerna. Varför skulle dem? Förstår om din vän fick raseriutbrott kan jag säga.

Instämmer i det om skolavslutning i kyrkor också, pga av religionsfriheten. För det har ingenting alls med landet och göra, alla få ha vilken religion de vill och även om du vuxit upp i sverige hela livet behöver du inte vara kristen och gå i kyrkan.

Precis, jag söker hellre kickar på andra sätt som inte skadar en annan människa.

2012-12-12 @ 10:51:23
URL: http://annakatana.devote.se
Postat av: Anna

Ja, det börjar verkligen gå alldeles för långt det här. Snart kommer man inte kunna göra något alls av rädsla att någon känner sig stött av det!

Svar: Samma här, den är himla söt och ser väldigt mysig ut dessutom. Har dock inte sagt till någon att jag önskar mig den, så tvivlar på att den kommer ligga under granen och vänta på mig ;)

Okej, men vad kul! För dig framförallt, men även för oss läsare som får se nya utmaningar varje vecka.. Det gillar vi!

Det har du iofs rätt i, och man blir lätt trött på maten om man äter den alltför ofta med. Än så länge har jag bara ett julbord inbokat innan julafton, på Liseberg den 21:e. Sen blir det minijul hemma hos en av mina fastrar, då lär det ju slinka ner en och annan prinskorv med ;) Har du några favoriter på julbordet?

Jag älskar Buffy! Innan jag köpte boxarna förra året hade jag bara sett några avsnitt då och då när serien gick på TV, och då var jag inte alls lika fast som jag blev nu. Samma med Förhäxad :) Det är inte så jättesvårt att se på så många serier faktiskt, men känner att jag vill bli klar med dem som sänds nu innan det är juluppehåll. Hur går det med Sons of Anarchy för din del?

Nu är ju jag väldigt sent ute, så helgen har redan passerat.. Men den var bra! Lugn och skön :) Själv då? Kram på dig

2012-12-12 @ 15:54:11
URL: http://anna.favs.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...