Bättre att råna en bank...

Alla har vi väl någon gång fått höra eller kanske själva tänkt tanken på att man borde råna en bank när man har lite ont om pengar. Antingen kommer man ju undan med det och blir rik eller så åker man i fängelse, och vi vet ju alla att i dagens samhälle är detta knappast ett straff.


Jag har gått och småtänkt på det här nu sedan igår. Då startade nämligen rättegången mot Anders Behring Breivik som står åtalad för terrorattentaten på Utöya och i Oslo. Diskussionen bland mina vänner gick varma och det var knappast om ifall han skulle bli fälld eller inte, utan snarare hur denne parasit levde i fängelset. Enligt mina vänner, och även engelska Wikipedia, har Breivik nämligen hela 3 celler till sitt eget förfogande. En som han använder till att sova i och även titta  på film, en cell med en dator (dock utan internet) som han kan använda, och ytterligare en cell för ett gym. Nu inser ju jag att Breivik inte kan använda de allmänna datorerna eller gymmet av risken att någon annan intern skulle slå ihjäl honom men då undrar ju jag varför man ger en sån hemsk människa rättigheter överhuvudtaget. Varför ska människor som begått så hemska brott få leva  på samma villkor som någon som begått ett mindre brott? Inte nog med detta så har Breivik fortfarande rätt att brevväxla och har tydligen kontakt med likasinnade över hela världen, och norska myndigheter var till och med oroliga över att han höll på att sprida sitt budskap och sitt manifest i Norge som skulle kunna leda till att andra attentat kan ske i framtiden. Ja, men ta bort denna rättighet då!


Och så här är det ju överallt, inte minst i det svenska samhället där ett fängelsestraff knappast är ett straff längre. Internerna får god och bra trerätters middag värd 40 kr/portion med valmöjligheter på flera rätter. Detta medan skolbarnen i Sverige får mat för 10 kr/portionen, oftast utan valmöjligheter och med lite tur kanske det ingår efterrätt någon dag. Vissa skolor har det dock bättre då de har en bättre ekonomi, men sen när ska skolväsendet styras som ett företag?


Interner på fängelsena har även rätt till att sitta vid internet, pyssla med sina hobbies, träna och titta på en massa film. Allt medan våra äldre allt som oftast blir lämnade i sina rum på äldreboenden och får i stort sett mest stirra in i väggen och blir serverade så dålig mat att hela 16 % av de äldre är undernärda!

Interner har dessutom rätt till att jobba och tjäna pengar, alternativt plugga. De kan alltså läsa gymnasienivå eller till och med läsa in högskolepoäng medan de sitter av sitt "straff". Detta medan arbetslösa i samhället slåss som gamar över de få jobb som finns. Arbetslösa tvingas tacka ja till skitjobb på någon enstaka timme i veckan, med risken att inte få ersättning om man tackar nej. Laglydiga invånare har jättesvårt att komma in på de utbildningar de vill då allt fler måste plugga för att sysselsätta sig.


I svenska fängelser har man dessutom en regel som innebär att internerna måste utföra någon form av aktivitet minst 1 timme om dagen. Detta för att det anses ohälsosamt om de bara skulle ligga i sina celler hela dagarna. Så med andra ord tar man hänsyn till fångarnas välbefinnande. Detta medan det konstant saknas pengar inom vården för att få igång ett ordentligt hälsoarbete och en bra sjukvård för resten av befolkningen.Anders Breivik Behrings cell i Halden Fengsel till vänster, ett typiskt internat-rum på Vara Folkhögskola till höger. Ja, vilket ser bekvämast ut egentligen?Nu har ju inte jag någon utbildning i rättssystemet så sett så nej, jag kanske inte inser hur krångligt eller komplext det är när man ska sätta upp en budget för vart pengarna ska gå, men samtidigt tycker väl inte jag att det krävs något geni för att inse att man kan dra av pengar ur budgeten till svenska fängelser, för att istället fördela dessa pengar på budgeten till skolor eller äldreomsorg. Någonstans i svenska regeringen sitter det alltså ett gäng politiker som anser att folk som begår brott ska få ha det lite bättre än barn, äldre och människor som inte begår något annat brott än att vara en del av statistiken i vårat samhälle.


*************


Vad tycker ni? Är det ett straff att sitta i fängelse eller inte? Borde man inte styra rättigheter efter straffet som begåtts, snarare än att bara fokusera på tiden som ska sittas av?


Kommentarer
Postat av: Anna Terneborg

Håller med dig i det du skriver, det är sjukt att han ska få de rättigheter han har fått. Han ska inte få ha några som helst fördelar eller tillgångar, släng in han i en mörk, kall cell och låt han inte ha kontakt med någon. Han är ett monster som inte förtjänar något som helst medlidande eller försåelse!Svar: Okej, ibland blir det så att en random låt blir till en favorit som man inte förstår varför man inte lyssnat på den innan ;)Jag hade inte gått ut den fredagen om det inte var för att bästa vännen skulle firas, är mer av en hemmatjej och trivs bättre med en film än en drink i handen ;) Men det var en mysig påsk iaf, fick ju mer av film och mys resten av helgen :)Oh, det är så hemskt! Smärtan när man sväljer och det gör ont! Usch och fy, bra att det är på bättringsvägen iaf.Ja, Serbien är väl inte första stället man tänker på när man ska på semester.. Men det var så att min bästa vän gifte sig och hon är från Serbien, så jag och en vän till var där för det. Stannade tio dagar. Var riktigt trevligt!Det där med keso lät gott, får nog testa det :)Ha en bra onsdag! Kram

2012-04-18 @ 12:30:48
URL: http://anna.favs.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...