Sjukt upprörd!

På Aftonbladet har de idag haft en diskussion om pjosket inom sjukvården. Att unga söker till sjukhus för småsaker som förkylningar och skrapsår! Jag bara sitter och funderar på vart detta kommer ifrån. Jag känner inte en enda ungdom som gärna går till sjukhuset överhuvudtaget!!! Jag själv undviker sjukhus i största möjliga mån och de gånger jag varit där tycker inte jag att jag fått den hjälp jag behöver!

Det fanns möjlighet att diskutera saken tillsammans med retorikexperten Elaine Bergqvist. Jag reagerade ganska starkt på den här debatten när jag såg detta:

"Kommentar från D: Jag är 80-talist och jag och många av mina vänner går sällan till doktorn i och med att vi känner att vi inte blir trodda, så varför slösa tiden?"

Svar från Elaine Bergqvist: Bra fråga!  Sen är det många som går till doktorn och ger sig själv diagnoser som de googlat upp själva. "Varför gå till doktorn när du har doktor Google?" Så borde de kinkiga 80-talisterna tänka innan de överbelastar akuten med sina förkylningar. Rinnande näsa = förkylning = inte dödsfarligt.

Jag blev så arg på den där Elaine att jag inte visste vart jag skulle ta vägen! Problemet för D som kommenterade var ju att han/hon upplevde att de inte blir trodda och får ett svar slängt i ansiktet att om man tror man är sjuk ska man googla sig fram och sen säger Elaine att vi överbelastar sjukhusen med små förkylningar. Vad är det för svar? Nu har ju D som personen kallat sig fått ännu mer bränsle på elden så att säga för även Elaine menar ju att om man är ung och söker till akuten kan det inte vara allvarligare än en förkylning. Som sagt, man blir inte trodd om man är ung.



Jag har många kompisar födda  på 80-talet, eftersom jag är 80-talist själv. Allt från folk födda 1980 till 1989 och allt däremellan och ingen av dem är en sån som söker till sjukhuset i onödan! Däremot har både jag och flera andra råkat ut för sjukvårdens slarv och idioti för att de inte tror en! 

Exempel 1: Efter en spelning med min brors band dansade jag och några kompisar men det hela slutade med att jag helt plötsligt inte kunde andas. Jag fick ingen luft mer än små små andetag i taget och jag fick ren panik. Jag hade då några veckor tidigare fått en spricka i revbenet. En vän till mig följde med mig i taxi till sjukhuset och tvingade in mig till slut och då hade det visserligen lugnat sig lite, men då fick jag veta av sköterskorna att det inte fanns något de kunde göra. Jag skulle ta två värktabletter och gå och lägga mig sa de! Värktabletter?!?!?! Jag kunde ju för sjutton inte andas och de påstår att de inte kan göra något!! Röntga mig för att kolla att lungan inte tagit skada? Hela skiten handlade om att de inte trodde mig! 

Exempel 2: En vän till mig drabbades ofta av hemska magsmärtor och att han inte kunde äta ordentligt. Plötsligt började han svimma av ibland och fick blodblandad diarré (inte så mysigt jag vet men jag måste ju förklara hur allvarligt det är). Han gick då till vårdcentralen, inte akuten, och ville få hjälp. Samma sak för honom, han fick tabletter och ombads komma tillbaka om det blev värre. Nu blev det ju aldrig värre. Hans magsmärtor kom och gick i omgångar. Och varje gång han gick tillbaka fick han samma svar. Till slut kollapsade han  på en fest och fick åka ambulans in till akuten och där låg han i flera veckor och det togs tester  på honom. I slutändan visade det sig att han hade Crohns sjukdom, en sjukdom som gör att tarmarna stelnar. De har nu kapat bort en bit av hans tarm och han får gå på medicin resten av livet. Hade läkarna tagit honom på allvar från första början så hade det aldrig behövt gå så långt och han hade sluppit ligga en månad på sjukhus och opereras. 

Exempel 3: Min bror råkade ut för en pulkaolycka för några vintrar sedan. Han kunde inte stödja på foten. Dagen efter åkte vi in till akuten med honom och läkarna sa att det var okej för honom att stödja på foten för det var nog bara en stukning. Så det gjorde han och foten blev då bara värre och värre. Till slut fick han åka tillbaka in och då visade det sig att flera senor och ligament var skadade i foten, på grund av att han använt den, vilket han blev tillsagd att göra. Jag tror att han än idag känner av foten ibland på grund av läkarnas idiotiska misstag! 

Exempel 4: För några år sedan var jag med i en mopedolycka. Jag hade ett stort hål rakt in i knät och vi for in till akuten. Jag förklarade då för sköterskorna att jag i stort sett flygit av mopeden framstupa och landat riktigt illa rakt på bröstkorgen. Sköterskan bara nickade och log och tvättade av mitt knä och lindade om det och sen var det klart. De kollade inte upp något annat överhuvudtaget. Så nu flera år senare har jag en rygg som då och då orsakar mig en massa smärta och mina knän är helt förstörda. Jag kan inte ens cykla eller jogga och ibland låser sig knät så det gör jätteont. Hade sköterskorna gjort sitt jobb hade de kanske kollat så att knät och ryggen inte skadats mer. Egentligen borde jag fått sjukgymnastik om de hade kollat allt ordentligt så hade mina knän varit okej idag!

Exempel 5: För ganska många år sedan så märkte jag att något var fel med min kropp. Jag hade inte mensen, den hade försvunnit helt totalt. Jag var trött och grinig dessutom. Så jag åkte in till sjukhuset och förklarade mitt problem. De tog blodprov på mig och sen dröjde det flera veckor innan jag fick svaret. Jag hade brist på de flesta mineraler och vitaminer och framförallt järn. Men allt annat såg normalt ut. That's it?!? Det var inte tal om att fortsätta undersöka mig och komma fram till varför mensen försvunnit? Eftersom testerna såg normala ut?!?! Ja men något var ju tydligen fel, men det spelade visst ingen roll.

Så, hur sjutton kan de komma fram till att sjukhusen daltar och pjoskar med oss ungdomar när det klart och tydligt är så att många får fel vård. Den senaste tiden har det stått flera gånger i tidningarna om ungdomar som ringer akuten efter ambulans och inte blivit trodda och därför dött! Ska man avfärda alla ungdomar bara för att det finns några få hypokondriker!?? Och man hör ju ofta talas om äldre människor som också ringer till sjukhuset för minsta lilla.

Sjukvården i Sverige alltså....

 


Kommentarer
Postat av: hanna ♡

oj, haha, jag var med när min kompis sökte till att bli modell :D

2011-09-08 @ 21:17:19
URL: http://heaa.blogg.se/
Postat av: Åsa

Ja, man kan ju verkligen udnra vart de fått sin fakta ifrån?! :O Har aldrig hört talas om att ungdomar går til läkaren i onödan! Och den där Elaine verkar ju inte ha alla hästar hemma!

2011-09-09 @ 20:49:40
Postat av: Jenny

Åsa: Nej, jag fattar inte heller vart de fått det ifrån?! Har de räknat oss som inte blivit trodda fast vi egentligen var sjuka som onödiga besök också? Dessutom borde de inte fått tag på den statistiken överhuvudtaget eftersom läkarjournaler ska vara sekretesstämplade... så hur kan de veta att ungas sjukbesök är i onödan?!

2011-09-11 @ 19:10:41
URL: http://paraworld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...