Det där med kollektivtrafik...

Sitter och väntar på min käre pojkvän som ska komma upp till Värnamo med tåg. Bussen var försenad så han missade det första och kommer inte vara här förrän kl 19 ikväll. :( Och han hade problem med tåget sist han åkte också. Så vi är båda måttligt irriterade på allt vad kollektivtrafik heter just idag.

Men detta är något som stört mig länge... Att kollektivtrafiken är så otroligt dålig så fort man bor utanför Stockholm, Göteborg och Malmö. Självklart är vi inte lika många människor men vissa ställen har inte ens tillgång till kollektivtrafik, vissa får stå ut med att det kanske går två bussar på hela dagen! Och ändå höjs priserna konstant och politikerna höjer bensinskatten för att få folk att ställa sina bilar och ta buss eller tåg istället.



Men vad fan?! Så som det ser ut i dagsläget så kostade det mig mer att åka tåg förra helgen till Skåne än vad det kostar att åka bil fram och tillbaka! Det tog dessutom 4 timmar i jämförelse med 1 ½ timme som det tar med bil! Och vad ska de människor som inte har något annat val än att ta bilen göra? Jag kan inte åka buss ut till min arbetsplats. Det är 8 km ut till mitt jobb från busstationen som jag isåfall får gå och det finns ingen närmare hållplats heller. Jag måste ta bilen, och likaså alla andra på min arbetsplats. Och när diskussionen kom upp i kommunfullmäktige om det skulle gå bussar ut dit till det område där företaget ligger så sa bussbolagen stopp. De hade inte råd att sätta in extra bussar. Sen att det redan går bussar förbi där hade de visst glömt. Bussarna till Bor, Alvesta och Växjö går förbi där så det enda de behövt göra är att skapa en till hållplats så kan de bussarna stanna där. Men det var visst uteslutet ändå. 

Klart jag kan förstå politikernas synpunkt med att det är miljövänligare med tåg och buss, men de måste tänka på att mer än hälften av alla i Sverige bor utanför storstäderna och att många inte har lust att cykla några km till närmsta hållplats för att sen åka buss i timmar. Där det inte finns bra tillgång till kollektivtrafik kan det nämligen vara så. Vi som bor på landsbygden får alltså betala en massa extra pengar för bensin när vi inte har valet att ta buss eller tåg. Och så som jag upplevt det kostar det dessutom mindre för mig att ta bilen, oavsett vart jag ska! Det är dessutom smidigare att ta bilen, jag kan stanna när jag vill, behöver inte bry mig om förseningar eller byten och jag kan dessutom lyssna på hög musik när jag vill! Sen när kan kollektivtrafiken erbjuda det?!    


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...