Gott nytt Xin Mao!

Ja det har nyss varit kinesiskt nyår. 2011 ska visst vara Kaninens år, eller Xin Mao som det officiellt heter i Kina.

Lite idiotisk fakta om kaniner:

*I aztekisk mytologi fanns en samling av olika kaningudar som kallades Centzon Totochtin, och dessa gudar representerade fertilitet, fester och fylla.

* I japansk tradition levde kaniner på månen där de tillverkade Mochi, en liten maträtt gjort på klibbigt ris. Detta kom från att man avläste månens mörkare fläckar som en kanin som står på tå och slår i en usu (en enormt stor mortel som används till just att krossa ris till mochi).

* I judisk mytologi använder man ordet kanin som engelsmännen använder chicken för att kalla någon feg, och haren står för rädsla och brist på mod.

* Den gamla indianstammen Ojibwe i Nordamerika menade att Nanabozho, den stora kaninen är en mycket viktig ande som kopplas samman med jordens skapelse.

* I Vietnam står kaninen för oskuld och ungdom. Trots det så bytte vietnameserna ut kaninen mot katt i den österländska zodiacen, eftersom kaniner inte finns i Vietnam.

* På ön Isle of Portland i England är kaninen sedd som ett dåligt omen och att prata om dem ska tydligen göra den äldre befolkningen upprörda. Detta på grund av något som hände under medeltiden där brutna stenar samlades i höga murar för att spara plats. Kaninerna byggde gärna sina bon i dessa murar, gjorde dem svaga så de kollapsade och dödade en massa personer. Oftast säger man inte ens "rabbit" utan man säger hellre "long ears" (långöra) eller "underground mutton" (underjordsfår) eftersom det sägs att man får otur om man yttrar dess rätta namn. Detta är dock ganska överdrivet och har blivit mer fabel än fakta under de senaste 50 åren.

Ojdå
Liten men med så stor betydelse!

Så kaninen står alltså för fruktbarhet och oskuld, fester, fylla och ungdom, de bor på månen, anses fega men har varit med och skapat jorden och bor samtidigt på månen där de tillverkar riskakor!

När jag hade kanin såg jag minsann inte honom göra något av allt detta. Elakt av honom! ^^

Kineserna firar även in våren även om nyåret sker under början av februari och snart är det ju påsk, då vi får godis av påskharen... eller ja...

Så om vi kopplar ihop våren och solen med ungdom, fester och all denna galenskap. Vad får vi då?


LISEBERG SÅ KLART!!

2011 ser jag alltså som ett år då jag kommer vara stammis på Liseberg! Vilka är på?!

My kind of bunny!

Min favoritkanin!


Kommentarer
Postat av: Morran

Haha, har du sett att din lilla procedur i affären med tjejen som inte ville ha en grön schampooflaska i badrummet har hamnat på tjuvlyssnat.se? :D

2011-02-08 @ 14:02:09
Postat av: Jenny

Haha ja jag vet. Det var min vän Ricard som skickade in det åt mig. :)

2011-02-21 @ 03:09:14
URL: http://paraworld.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...